BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A frankhitelesek is örülhetnek bin Laden halálának

Oszama bin Laden halála után felerősödött a kockázatvállalási étvágy a világ tőkepiacain. A nyersanyagok ára csökken, a svájci frank gyengült, ennek következtében a frank/forint keresztárfolyam is kedvezőbb szintekre került. Martonyi János, magyar külügyminiszter azonban figyelmeztet, bin Laden halála nem jelenti a terrorizmus elleni harc végét.

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke ma hajnalban bejelentette, hogy megölték Oszama bin Ladent, az al-Kaida vezérét. A legveszélyesebb terroristát egy úgynevezett „targeted killing” keretében, vagyis „célzott gyilkosság”-ban ölte meg néhány amerikai kommandós.

Martonyi János, magyar külügyminiszter úgy vélekedett, hogy „Oszama bin Laden halála nem jelenti a terrorizmus elleni harc végét”. A miniszter szerint ettől függetlenül az amerikai kormány komoly sikert ért el a terroristavezér kiiktatásával – mondta Martonyi az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Jelenleg kérdéses, hogy az átalakulóban lévő iszlám világ hogyan reagál a halálhírre, és az is, hogy az iszlám országok mérséklődő vagy radikalizálódó irányvonalat követnek-e majd a jövőben. "Civilizációnk egyik legnagyobb ellensége kiesett, ez jó hír, de fel kell készülni az új helyzet kezelése" – hangsúlyozta Martonyi János. A tárcavezető szerint az aktuálisan bizonytalan helyzetet jól mutatja, hogy elrendelték az Egyesült Államok nagykövetségeinek fokozott védelmét a világ minden táján.

Egy héttel ezelőtt a Wikileaks egy neve elhallgatását kérő al-Kaida vezérre hivatkozva azt közölte, hogy atombombát rejtettek el Európában. A vezető azt is elmondta, hogy a bomba fel fog robbanni, ha bin Ladent elfogják vagy megölik. Az al-Kaida eddig nem reagált a halálhírre.

„Ez egy kedvező fejlemény a terrorizmus elleni harcban” – mondta Jonathan Ravelas, a Banco de Oro Unibank vezető piaci stratégája a Bloombergnek. „Az elmúlt 10 évben bin Laden komoly veszélyt jelentett a globális stabilitásra” – tette hozzá. Azonban figyelmeztet, a hívek megtorlása követheti a vezér likvidálását.

A nyersanyagok ára csökkent, és a svájci frank gyengült a vezető devizákkal szemben a hír megjelenése után, a pozitív hangulatban felerősödött a kockázatvállalási étvágy. A dollárindex (amely a zöldhasút viszonyítja a vezető devizákhoz) emelkedett: 72,9-ről 73,1-re.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A svájci frank ára 205 forint alá csökkent, miután az euró 1,28 körüli árfolyamról 1,29 körüli szintre erősödött a frankkal szemben az alpesi deviza leértékelődésének köszönhetően.

„A forint és a régiós társai tartják az elmúlt hetekben, hónapokban elért erős szinteket az euróval szemben” – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza napi devizapiaci elemzésében. Ha nem változik meg a kereskedői hangulat, akkor a térségbeli devizák favoritok maradhatnak a fejlett országok devizáival szemben – teszi hozzá az elemző.

Karsai szerint „Osama bin Laden halálhíre optimizmust sejtet mára”, az euró/forint árfolyama 264,80-ról 264 alá erősödött a reggeli órákban. A Commerzbank elemzői szerint amennyiben kitart a héten a pozitív hangulat, akkor a 262-263-as szintek elérésére reális esély van.

A Standard & Poor’s határidős indexe 0,7 százalékot erősödött bin Laden halálhírére. A német DAX index közel 1 százalékot emelkedett.

„Az amerikai utcákon eufórikus hangulatban ünnepel a tömeg” – írja Karsai. A terrorizmuselleni harc legfőbb ellenségét 10 év hajsza után sikerült Pakisztánban likvidálni. Az Egyesült Államok első számú ellensége már a múlté, de a hálózat megmaradt, így nem kérdés, hogy lép hamarosan helyére valaki más, és folytatni fogja elődje munkáját – figyelmeztet az elemző.

A svájci frank árfolyamának alakulásában, és az első svájci kamatemelést illetően Karsai a május 10-ei fogyasztói árindex alakulását tekinti meghatározónak.

A pesti tőzsdének is elég volt a jó hangulat, hogy pluszban kezdje a napot, nyitás után a BUX megközelítette a 24 300 pontot, azonban az előny elfogyott, és 24 164 ponton áll, mindössze 2 pontos erősödéssel.

A vezető részvények közül csak a Richter erősödött: 0,65 százalékkal került feljebb, 37 545 forintra. Az OTP stagnál, 6 320 forinton jegyzik. A Magyar Telekom 0,32 százalékot esett 606 forintra. A Mol 0,05 százalékos mínuszban, 24 885 forinton áll.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.