BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bérbe adnák a fővárosi Petőfi Csarnokot

A Fővárosi Önkormányzat legújabb tervezete szerint a Petőfi Csarnokot bérbeadással hasznosítanák. A kért havi bérleti díj eltörpülhet a teljes befektetés mellett.

Pályázatot ír ki a főváros a Petőfi Csarnok hasznosítására, miután a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyja a javaslatot, így július 1-jétől tíz évre bérbe adnák az ingatlant. A tervek szerint a jelentkezés feltétele, hogy a pályázók kötelezettséget vállaljanak elsősorban ifjúsági könnyűzenei koncertek és klubok, hazai és nemzetiségi népzenei találkozók és koncertek, családi és gyermekprogramok, valamint sport- és szabadtéri rendezvények szervezésére. A főváros minimum nettó havi 1,3 millió forint bérleti díjat kérne a 4363 négyzetméteres ingatlanért.

Az előterjesztés szerint a Petőfi Csarnok által ellátott feladatok nem tartoznak a Fővárosi Önkormányzat kötelező feladatai közé. Korábbi nyilatkozatokban a városvezetés azt közölte: a költségvetési megszorítások miatt a Petőfi Csarnok működtetését a főváros nem tudja finanszírozni, más módon kell azt a kulturális funkciót biztosítani, amelyre az intézmény alkalmas.

A bérbeadást és az ingatlanok hasznosítását az is nehezíti, hogy az intézmény teljes rekonstrukcióra szorul, ráadásul védett épületről van szó. A festésnél lényegesen komolyabb feladatokról van szó – jegyezték meg fővárosi politikusok. A városházán azt is támogatnák, hogy akár a közraktárak mintájára (CET), többmilliárdos fejlesztést vigyenek végig magánbefektetők a csarnok helyszínén.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.