BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Berlin: Másfél hónapon belül államcsőd lehet az eurózónában

Wolfgang Schäuble német szövetségi pénzügyminiszter kemény összetűzésre készül az Európai Központi Bankkal (EKB).

Jean-Claude Tichet-hez, az EKB elnökéhez, a Nemzetközi Valutaalaphoz és az euróövezeti kollégáihoz intézett levelében Schäuble azt követelte, hogy a magánbankok vállaljanak részt a Görögország és így egyben az euróövezet megmentéséért felmerülő költségekben.

A Görögországnak szánt minden további támogatásnak tisztességes tehermegosztást kell tartalmaznia az adófizetők és a magánbankok között, amely révén az ország olyan helyzetbe kerülhet, hogy az adósságait tartósan képes legyen viselni. Görögországnak a megsegítésére vonatkozó, június 20-án tartandó tárgyalások idején felhatalmazással kell rendelkeznie ahhoz, hogy – esetleg az IMF-fel közösen – tárgyalásokat folytasson hitelezőivel.

Schäuble a Welt által ismertetett levélben leszögezi, hogy Görögország tervezett, 2012-es visszatérése a pénzpiacra nem tűnik reálisnak. Ez pedig azt jelenti, hogy Athénnak a jelenleginél nagyobb volumenű segítségre van szüksége a túléléshez. Schäuble úgy látja, hogy további jelentős segély nélkül fennáll a veszélye annak, hogy még július közepe előtt államcsődöt jelent Görögország. A miniszter ezért lehetséges megoldásnak tartja a fennálló görög államkötvények lejáratának további hét évvel való meghosszabbítását.

A levél egyik címzettje, az Európai Központi Bank ellenzi a magánbefektetők bevonását a görög adósság átütemezésébe, mert ez jelentősen megnövelné

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.