BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Év eleje óta ennyi offshore vagyon jött haza

Az offshore cégek tulajdonosai mentesülnek a felelősségre vonás alól, ha hazahozzák befektetéseiket, és itthon legalizálják azokat. A 180 perc arra kereste a választ, mit tesz, mit tehet a NAV vagy PSZÁF, ellenőrzik-e, hogy kinek nőtt meg hirtelen a hazai bankbetétje.

Év eleje óta lehetőség van arra, hogy a magánszemélyek hazahozzák offshore vagyonukat, és azután kedvezményesen adózhatnak. Vagyis a tavaly elfogadott törvény büntetlenséget biztosít annak, aki a jövőben Magyarországon tartja pénzét is itt adózik, itt használja. Minderre az érintetteknek egy évig, 2011 végéig van lehetőségük.

Az adóhatóságnak nincs pontos adata arról, hogy a pénzüket külföldi offshore cégekben tartó emberek közül eddig hányan hozták haza vagyonukat. A Nemzeti Adó és Vámhivatal adóügyi szóvivője a Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta: mivel az ezek után kivetett kedvezményes, tízszázalékos adó nem különül el az egyéb módon befolyó adóktól, a befizetett pénz nagyságáról egyelőre nem tudnak tájékoztatást adni.

Honyek Péter ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a lehetőséggel december végéig lehet élni, így várhatóan még nőni fog az összeg. A pénzügyi felügyelet az év elején tíz pénzintézetet jelölt ki a tranzakció lebonyolítására, ezek közül jelenleg az OTP és a Raiffesien bank kínálja a szolgáltatást - közölte Binder Szabolcs, a PSZÁF szóvivője a 180 percben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.