BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra kritikus szint közelében Magyarország csődkockázata

Magyarország csődkockázata továbbra is jelentős, és jóval a régiós országoké felett alakul.

A magyar államadósság törlesztésének leállása esetére köthető biztosítási felár 297,5 bázispontra emelkedett csütörtökön, a konvergenciaprogram bejelentését követően a legmagasabb szintre.

Egy hónap alatt 40 bázisponttal emelkedett Magyarország csődkockázata, három hónapos időtávban 26 bázispontos emelkedés látható a Bloomberg adatai alapján.

Az elmúlt napokban a régiós országok csődkockázata is emelkedett, így elsősorban a nemzetközi befektetői környezet és a kilábalás lassulását valószínűsítő okok állnak e mögött. Azonban szembetűnő: a magyar államadósság fizetésének leállási kockázata március után, a költségvetési kiigazítás program bemutatásával sem tudott szignifikánsan 250 bázispont alá ereszkedni.

A lengyel csődkockázat 166 bázisponton áll, Csehország adósságfizetésének leállása ellen köthető biztosítási felár 88 bázispontos értéket mutat jelenleg, míg Románia valamivel 280 bázispont felett áll.

A tavaly év végi 400 bázispontról jelentősen csökkent Magyarország csődjének kockázata, azonban az adatokból kitűnik, hogy a költségvetési kiigazítási programot jelentős kockázatok övezik.

A Fitch hitelminősítő intézet negatívról stabilra változtatta korábban hazánk „BBB-” besorolási szintjét, vagyis nem valószínű, hogy a befektetésre nem ajánlott „bóvli” kategóriába süllyesztené hazánkat. A Moody’s és a Standard & Poor’s nem előlegezte meg a bizalmat a Széll Kálmán-tervnek: továbbra is negatív kilátással hagyták Magyarországot a befektetési sáv alsó határán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.