BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amerikai pénz érkezhet a Pécsen is gyártó Elcoteqbe

Az Elcoteq SE a napokban nem kötelező érvényű és feltételekhez kötött előszerződést írt alá a kaliforniai székhelyű Platinum Equity kockázatitőke-társasággal, tőkebevonásra és adósságállományának átszervezésére – értesült a Világgazdaság.

A jelenleg mintegy 2,75 milliárd dollárnyi kihelyezhető forrással bíró tengerentúli befektetővel tervezett tranzakció lényegesen javíthatna a pénzügyi gondokkal küszködő szerződéses elektronikai gyártón. Az amerikai társaság az Elcoteq által újonnan kibocsátott részvényeket vásárolna, továbbá tárgyal egy 80 millió eurós adósságfinanszírozási ügyletről is.

A finn cégnek éppen tegnap járt le egy 48,5 milliós hitele, amelyet nem tudott időben törleszteni, erről tájékoztatta is a hitelezőket, jelezvén, hogy bízik a Platinummal folytatott tárgyalásokban. Utóbbi cég feltételei között szerepel egyebek mellett az, hogy az Elcoteq meg tudjon egyezni a pénzintézetekkel adósságának átrendezéséről.

A finn cég életében nem ez az első befektetőkereső akció. A legutóbbi világgazdasági válság mélyülése idején, 2009-ben a Távol-Keleten kutatott a megfelelő jelöltek után. Egy ideig úgy volt, hogy a China Electronics Corp. (CEC) csoporthoz tartozó Shenzen Kaifa Technology Co. vásárol részesedést az Elcoteqben. A CEC-érdekeltség az akkori elképzelések szerint tőkeemeléses konstrukció keretében 50 millió euróval szállt volna be a finn cégbe. Ezzel annak legnagyobb tulajdonosa lett volna, részesedése meghaladta volna a 30 százalékot. Az ügyletből végül nem lett semmi.

Az Elcoteq Európa legnagyobb szerződéses elektronikai gyártója, amely 1998-ban telepedett meg Pécsett egy akkor 11 ezer négyzetméteres, zöldmezős beruházásban épült üzemmel. Később megvásárolta a Nokiától a Pécsett működtetett monitorgyártó egységét, majd újabb gyárat épített Cserkúton. A pécsi üzem ma már a finn cég egyetlen európai gyártóhelye, miután az elhúzódó gazdasági válság tavaly több egység bezárását is kikényszerítette. Erre a sorsra jutott az elmúlt egy évben az aradi és a szentpétervári üzem, de a cégnek kínai és amerikai bázisokat is fel kellett számolni a drasztikusan visszaeső megrendelések miatt.

A magyarországi gyártás is alaposan megszenvedte a recessziót, a jelenlegi mintegy 3000-3500 fős létszám lényegében fele a néhány évvel ezelőttinek. A bérgyártó több nagy európai, tengerentúli és távol-keleti elektronikai márkával áll kapcsolatban, gyártósorain mobiltelefonok, távközlési hálózati eszközök és fényforrások készülnek. Egy-másfél éve még azt is tervezte az anyavállalat, hogy Magyarországra teszi át a székhelyét, a kérdésben információink szerint azóta sem született döntés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.