BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Frankhitelesek: Ne várjuk a svájci jegybank segítségét

„A globális növekedési kilátások romlása, valamint az eurózóna válsága miatt a következő hónapokban a részvénypiacok gyengébb teljesítményére lehet számítani, így a bizonytalan makrogazdasági körülmények között a pénzpiaci, ezen belül is leginkább a deviza eszközökre érdemes nagyobb figyelmet fordítani” – javasolja Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A nagy devizák közül a következő hónapokban az euró árfolyamának változása lehet a legérdekesebb, hiszen a görög helyzet elhúzódása kapcsán jelentős árfolyammozgásra és a fő devizákkal szembeni további csökkenésre számítanak a K&H közgazdászai.

”Az amerikai dollárt tekintve, bár a kiugróan magas USA államadósság és a gyenge gazdasági növekedés miatt folyamatosan gyengélkedik a deviza, az euró várható gyengülése miatt az euróval szemben erősödésre lehet számítani. A svájci frank további alakulását illetően úgy látjuk, hogy amíg a görög kérdés nem oldódik meg, és az euró továbbra is gyenge marad, az tartósan magasan szinten tartja az alpesi deviza árfolyamát” – vélik az elemzők.

Habár a magas frank árfolyam egyértelműen megterhelést jelent a svájci gazdaság számára is és rontja ugyan az exportkilátásokat, mivel a svájci export tipikusan magas hozzáadott értékű árukat tartalmaz, ezért a kivitelt elsősorban az ezen áruk iránti kereslet határozza meg, nem pedig a frank árfolyama. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az export-kilátások javítása érdekében nem várható, hogy a jegybank a frank gyengítésébe kezdene – áll a harmadik negyedéves kitekintésben.

Nyersanyagpiacok

A lassuló gazdasági növekedés következményeként a nyersanyagpiacokon az árcsökkenés folytatódása várható, leginkább az energiahordozók és ipari nyersanyagok szempontjából. Ez a csökkenő trend azonban kedvező lehet azok számára, akik hosszú távú – nyesz, tbsz – befektetési céllal kiegyensúlyozott portfóliót kívánnak kialakítani, hiszen az alacsonyabb árfolyamok miatt most ismét alkalmas lehet az idő a nyersanyag befektetések növelésére.

A kőolaj árát egyre kevésbé hajtja a líbiai termelés kiesése, hiszen a piacok berendezkedtek a hosszabb távú, akár többéves kiesésre, ugyanakkor az olaj világpiaci ára a következő hónapokban várhatóan nagyon érzékenyen fog reagálni a kereslet vagy a kínálat akár kisebb változásaira is. Így például a gazdasági növekedési kilátások romlása, vagy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) döntése a stratégiai olajkészletek egy részének piacra dobásáról máris hozzájárult az olajár csökkenéséhez. Ezt az árfolyamcsökkentő hatást tovább erősítheti, ha az OPEC tagországoknak mégis sikerül megegyezniük a kőolaj kitermelés fokozásáról, hiszen a növekvő kínálat hatására mérséklődhetnek az árak. A kínálati oldalon ugyanakkor a közel-keleti események miatt a politikai kockázat továbbra is magas.

A nemesfém piacon az elmúlt negyedévben kipukkadt ezüst buborék után most az arany ralija következhet, hiszen a gazdasági növekedés lassulása keltette bizonytalanság mindenképpen ebbe az irányba hat. Sőt, amennyiben a bejelentések ellenére a Fed a közeljövőben mégis beindítja a pénznyomdát (QE3), vagy az eurózóna adósságválsága tovább súlyosbodik, az arany világpiaci ára újabb rekordot érhet el – vélik a K&H közgazdászai.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.