BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A legnagyobb hitelezőnek sem tetszik a washingtoni egyezség

Noha a heteken át tartó idegháború után a fenyegető amerikai fizetésképtelenség veszélye elhárult, ám az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője, Kína elégedetlen a washingtoni Kongresszus vezetői között létrejött egyezséggel - írja a Financial Times Deutschland (FTD) keddi számában.

Noha a pekingi kormány hivatalosan eddig még nem reagált, a kínai állami médiumokban azonban az szerepelt, hogy a washingtoni kompromisszum csak immel-ámmal jött létre. "Bár az Egyesült Államok gyakorlatilag megakadályozta a fizetésképtelenséget, azonban az adósságproblémáit továbbra sem oldotta meg. A problémát elodázták " -  idézte az FTD Renmin Ribao, a Kinai Kommunista Párt központi orgánumát.

A lap szerint azzal kell számolni, hogy a világ legnagyobb gazdaságának adóssághegye tovább fog növekedni. Ez pedig árnyat vet az amerikai konjunktúra élénkülésére, és növeli a világgazdaságot fenyegető veszélyt.

A kínai lap rövid kommentárban utalt arra, hogy a dollártól való függőség egyelőre nem csökken, – ahogy fogalmaz - "a dollár stabil valuta marad, amelyet minden más országnak el kell fogadnia. Kína jelenleg 3200 milliárd dollárnyi wont tart külföldi állami kölcsönökben, ennek mintegy 70 százalékát az amerikai devizában - idézte a FTD a pekingi adatot.

"Az amerikai adósságegyezség csak az első lépés a kemény megszorítást jelentő úton" - című keddi elemzésében az Új Kína hírügynökség is foglalkozott az amerikai megállapodással. Kiemeli, hogy az egyhónapos viaskodás után  Washingtonban létrejött egyezségből az hiányzik, hogy abban nem szenteltek figyelmet a globális befektetők érdekeinek. 

Az amerikai pénzügyminisztérium adatai azt mutatják, hogy a jelentős külföldi tulajdonosok májusig összességében 4500 milliárd dollár összegben vásároltak amerikai államadósságot, az ország teljes adósságállományának mintegy harmadát.

"Még ha meg is tudja oldani az Egyesült Államok az adósságplafon problémáját, más országok vélhetően egyre inkább borúlátóak lesznek az Egyesült Államok gazdasági vezetése és a dollárt középpontba helyező pénzügyi rendszert illetően" -  írta az Új Kína  hírügynökség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.