BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre jobban fújnak a bevándorlókra az európaiak

Egyre nagyobb az ellenállás a világ számos országában a bevándorlókkal szemben - derült ki az Ipsos legfrissebb, 23 államra kiterjedő felmérésében. A trend egyre tipikusabb az európaiak körében.

A felmérésben részt vevő országok állampolgárainak többsége szerint a bevándorlásnak "jelentős vagy érezhető negatív hatásai vannak". Az eredmény azért is figyelemre méltó, mert a válaszadók a világ minden táján így látják a helyzetet: Németországban, Oroszországban, Dél-Afrikában vagy épp Törökországban is.

A bevándorlókkal szembeni ellenérzések az öreg kontinensen a legerősebbek: a spanyolok, olaszok és britek több mint 65 százaléka érezte úgy, hogy "túl sok bevándorló van az országában". Mindössze Svédországban és Lengyelországban nem került többségbe azok véleménye, akik szerint az immigráció negatív hatással lenne az országra. Egyetlen olyan ország sem volt viszont, ahol a többség úgy érezte volna, hogy a bevándorlás hatásai jótékonyak lennének.

A legtöbb európai válaszadó szerint a külföldiek jelenléte nehezebbé teszi az elhelyezkedést és "túlzott nyomás alatt tartja a szociális ellátórendszereket", mint amilyen az oktatás vagy az egészségügy.

A bevándorló-ellenes érzelmek már az - egyébként a szabad mozgást zászlajára tűző - uniós politika berkeibe is beférkőztek. Az Európai Bizottság két hete fogadta el a 21 százalékos munkanélküliséggel küszködő Spanyolország döntését, hogy kizárja munkaerőpiacáról a romániai és bulgáriai munkavállalókat, miközben az utóbbi két ország Schengeni-övezethez való csatlakozása is egyre késik.

Jó példa a bezárkózásra Hollandia és Dánia is, ahol a parlamenti többség erősen függ a bevándorlóellenes szélsőjobboldali erők véleményétől. Utóbbi néhány hónapja egyoldalúan vissza is állította a határellenőrzést, kemény kritikákat kiváltva ezzel az Európai Bizottságból és a német politikusokból.

A bevándorlók száma az utóbbi egy évtizedben látványosan megugrott. Míg 2000-ben még 150 millióra rúgott a számuk, mostanra ez a szám 214 millióra nőtt. A recesszió azonban valamennyire visszafordította a tendenciát: Franciaországban 7, Németországban 13, Spanyolországban pedig 18 százalékkal csökkent 2009-ben az immigráció mértéke. Két kisebb tagországban, Csehországban és Írországban a bevándorlók éves száma megfeleződött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.