BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Összeomlás a tőzsdéken - A piac olyan, mint a zuhanó kés

Szakadtak az amerikai indexek tegnap, és most Európa is folytatja a lejtmenetet. A piac egyre idegesebb, a befektetők öntik a részvényeket. A BUX együtt zuhan a német DAX indexel: 5 százaléknál nagyobb esést halmoztak fel néhány óra alatt.

Nyolcadik napja esnek az európai részvények, amely a leghosszabb veszteséges periódus 2003 óta, írja a Bloomberg.

Az irányadó Stoxx Europe 600 index már 3,6 százalékos mélyrepülésben áll napon belül, míg a német DAX ennél is nagyobb, 5-6 százalékos zuhanást könyvelhetett el délelőtt.

Augusztus 1-jén még 7 200 pont környékén állt a DAX, mostanra 5 600 pontra fogyott, amely közel 23 százalékos esésnek felel meg.

Az európai részvényindexek zuhanását fűti, hogy egyre több jel érkezik afelől, hogy a gazdasági növekedés lassul szerte a világban.

Az európai szuverén adósságválság tovaterjedése is fokozhatja az aggodalmakat: ha a válság eléri Spanyolországot és Olaszországot az EU-nak nem lenne pénze megmenteni ezeket az országokat.

A DAX, és a többi meghatározó index is elveszítette a fontos támasznak tekintett (és sokak által az emelkedő trendet meghatározó) 200 napos mozgóátlagot, amely trendfordulót jelenthet.

Az Egyesült Államokat leminősítette a Standard & Poor’s, a világ legnagyobb hitelminősítője. „AAA”-ról egy fokozattal „AA+”-ra, fenntartva a negatív kilátást.

Az USA indexei tegnap 6-7 százalékos eséssel zártak. Ahogyan a híres Wall Streeti mondás tartja: „Ne kapd el a zuhanó kést”. Nem látszik, hogy hol áll meg a mélyrepülés, az esésnek pszichológiai okai is vannak. A tőzsdék pedig most nagyon hasonlítanak egy olyan késre, amelybe nem érdemes belenyúlni.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe közel 5,5 százalékos esést mutat napon belül, amely 1 000 pontot meghaladó zuhanásnak felel meg, így a BUX 18 000 pont felett áll.

Az OTP 4,3 százalékot esett 4 349 forintra, a Mol 6,67 százalékos mínuszban áll 16 500 forinton. A Richter 5,5 százalékkal csúszott lejjebb, 32 785 forintra. A Magyar Telekom 3,68 százalékot esett 496 forintra.

Augusztus 1-jén még 21 100 pont felett állt az index, így néhány nap leforgása alatt 3 000 pontot dobott le magáról a BUX.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve ma tartja kamatdöntő ülését, ahol egyre többen várják, hogy Ben Bernanke elnök új mennyiségi monetáris lazítási programot jelent be látva a gazdasági és piaci fejleményeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.