BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A G7 tétje: összefognak vagy belefulladunk az adósságba

A pénteken kezdődő G7 csúcstalálkozón a gazdasági hatalmak vezetőinek nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük, mint legutóbbi találkozójukon. Az FXPro elemzése szerint a csúcs mérföldkő lehet az adósságválság kezelésében.

Amikor négy évvel ezelőtt először lehetett látni a válság jeleit, a hatóságok bizonyos fokig felismerték, hogy ennek milyen vonatkozásai lehetnek a likviditásra nézve. Az EKB itt gyorsan megához ragadta a kezdeményezést és – konkrét fedezet ellenében – válogatás nélkül pumpálta a bankokba a likviditást. Az angol jegybank is a likviditás fokozása mentén haladt, bár messze nem akkora lelkesedéssel.

Ezúttal azonban már más a helyzet. A kormányokat az utóbbi időben többnyire saját ügyeik kötötték le. Németországot, az erős gazdaság (legalábbis eddig) és az országtól folyamatosan követelt mentőpénzek, Kanadát a viszonylag erős gazdaság (az irányadó kamatokat tavaly 0,25-ről 1 százalékra emelték), Japánt a földrengés következményei, az USA-t pedig az adósságplafon körül kialakult vita. Úgy tűnt, hogy ezúttal több volt az elválasztó, mint az összekötő tényező.

A G7 pénzügyminisztereinek a hétvégi találkozón két dolgot kell szem előtt tartaniuk. Először is, hogy sokkal több közös kihívással kell szembenézniük, mint hat hónappal ezelőtt. Bár igaz, hogy az eurózónát gyötrő problémák bizonyos fokig sajátos jellegűek, de végső soron az egész a fizetőképességről szól. Nagy-Britannia, Olaszország, az USA, Franciaország és Japán is eltérő, de növekvő problémákkal kell, hogy szembenézzenek, ami az adósságterheket illeti. Ugyanakkor a G7 államok gazdaságai a második negyedévben összesítve mindössze 0,1 százalékkal növekedtek és a főbb indikátorok is arra utalnak, hogy itt nem csak egy átmeneti gyengülés van szó.

A másik közös pont a jegybankok lecsökkent mozgástere, mind a monetáris fronton, mind a fiskális oldalon, bár az utóbbinál (elsősorban Németországnak köszönhetően) nagyobb az eltérés. Ez a másik nyomós ok, amiért egy koordinált intézkedés ezúttal hatékonyabb lenne, mint az egyoldalú lépések. Ami az EKB-t illeti, itt még akad némi szabad mozgástér: A pénzintézet pl. legkevesebb 50 bázisponttal csökkentheti az irányadó kamatot (amivel még későbbre is maradna elég muníció), illetve értékpapírpiaci programját is felgyorsíthatja. A Fed várhatóan már a napokban tárgyalni fog a további monetáris politikai lépésekről; az úgy nevezett twist művelet (a vagyonmérleg átlagos futamidejének meghosszabbítása) igen valószínű opciónak tűnik.

Az angol jegybank monetáris bizottsága valószínűleg már fel is vetette a további mennyiségi lazítás szükségességét, a kanadai központi bank pedig, a növekedés egyértelmű lassulása miatt kamatcsökkentést helyezhet kilátásba. Ezen erőfeszítések bizonyos formájú kombinációjával sokkal nagyobb hatást lehet elérni, mint az egyes részek összegével. Az egész azon múlik, hogy a politikusok felfogják-e: ezúttal tényleg eljött a koordinált intervenció ideje.

Jogi nyilatkozat: A fenti szöveg marketing kommunikációs célra készült. Nem tartalmaz és nem is értelmezhető úgy, hogy tartalmaz befektetési javaslatot vagy befektetési ajánlatot, illetve pénzügyi eszközökkel kapcsolatos tranzakcióra vonatkozó ajánlatot, vagy arra vonatkozó megbízást. A múltbéli eredmények nem garantálják, és nem jelzik előre a jövőbeli eredményeket. Az FxPro nem veszi figyelembe az Ön személyes befektetési céljait, se pénzügyi helyzetét. Az FxPro nem foglal állást és nem vállal felelősséget a közzétett információ pontosságáért, se annak teljességéért, se olyan befektetésből származó veszteségért, melyet az FxPro bármilyen alkalmazottja, vagy egy harmadik fél által szolgáltatott javaslatból, előrejelzésből, vagy egyéb információból származik. Ez a szöveg nem a pénzügyi elemzés függetlenségét támogató jogi követelmények alapján készült és nem képezi tárgyát a pénzügyi elemzés terjesztésének előmozdítását tiltó rendelkezéseknek sem. A szövegben foglalt véleménynyilvánítások előzetes értesítés nélkül bármikor módosíthatók. A leírtakban foglalt vélemény sok esetben személyes jellegű, és nem mindig tükrözi az FxPro véleményét. Jelen közlés csak az FxPro előzetes engedélyével sokszorosítható, illetve terjeszthető.

Kockázati figyelmeztetés: A CFD-k, melyek tőkeáttétes termékek, nagy kockázattal járnak és a teljes befektetett tőke elvesztését vonhatják maguk után. Éppen ezért a CFD-k nem minden befektető számára alkalmasak. Ne kockáztasson többet, mint amennyit kész elveszíteni. Mielőtt megkezdené a kereskedést, győződjön meg róla, hogy megértette az ezzel járó kockázatokat és egyben vegye figyelembe saját tapasztaltságának mértékét is. Ha szükséges, keressen fel független tanácsadót.

Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07) FxPro Financial Services, Karyatidon 1, Ypsonas, Limassol 4180 Cyprus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.