BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beköszöntött a jégkorszak?

Több mint nyolc százalékkal fordított kevesebbet a kormány a kultúrára 2010-ben, mint 2009-ben, és 2012-ben még kevesebb jut. Az intézmények a magántőkére is hiába várnak, a lehetséges szponzorok inkább a politika gazdaságpolitikai intézkedéseit figyelik.

„Amikor a pénzügyi válság betört, itt minden megfagyott. Most azt mondanám, beköszöntött a jégkorszak” – jellemezte kulturális szféra finanszírozási lehetőségeit Török András, a Summa Artium Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A céget 2003-ban a Magyar Soros Alapítvány alapította azzal a céllal, hogy elősegítse az üzleti szféra és a kulturális terület együttműködését.

Az igazgató szerint a gazdasági krízis néhány hónappal megkésve érte el a kulturális szektort, 2009-ben azonban érezhetővé vált az addig szponzorként jelentkező cégek kihátrálása. Ezt a cég honlapján szereplő adatok is egyértelműen mutatják: 2009-ről 2010-re a Summa Artium valamennyi mutatója romlott: például az összes bevétel 251 millióról 170,9 millió forintra esett vissza.

Az igazgató szerint a megváltozott körülményeket jól mutatja, hogy a közelgő Mecénás Napokra az idén alig van jelentkező. A november 24-én hetedik alkalommal megrendezendő eseményen a művészeteket kiemelkedő módon támogató vállalatokat és magánszemélyeket ismerik el, ezenkívül „támogatói árverésre” kínálnak több kulturális projektet.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.