BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EKB: Az eurózóna nincs a szakadék szélén, sőt!

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke szerint a jegybank óvatosan járt el a nem-szokványos monetáris politikai lépések kapcsán (kötvényvásárlás), és független maradt. Elismerte, hogy az övezetben vannak problémák, ugyanakkor úgy látja, hogy az euróövezet egészét tekintve kedvezőbb helyzetben van, mint a világ más országai.

Honfitársa, Jacques Delors, az Európai Bizottság (EB) egykori elnöke azt mondta az elmúlt napokban, hogy az euróövezet a „szakadék szélén” van. Osztja a vélekedést? – szegezték a kérdést Jean-Claude Trichet EKB elnöknek.

Először is, van egy hiteles közös valutánk, amely az elmúlt 12 évben folyamatosan őrizte erejét. A valuta szilárdsága önmagában nem vitatott. Másodszor, az euróövezet egészét tekintve fiskális szempontból kedvezőbb helyzetben vagyunk, mint a világ más gazdaságai – hangsúlyozta a jegybankot 8 éve irányító Trichet, aki októberben adja át helyét Mario Draghinak. 2011-ben az euróövezet államháztartási hiánya 4,5 százalék lesz, míg az Egyesült Államokban és Japánban a GDP 10 százaléka körül lehet. De volt egy nagyon komoly gyengesége a gazdasági és költségvetési kormányzásnak az euróövezetben belül, amelyet a globális válság tárt fel, ismerte el a kormányzó.

Nem holnap, de talán holnapután az Európai Unió egy új típusú szövetséggé válhat, nem úgy, mint az Egyesült Államok, de a kormányok szövetségeként, beleértve egy pénzügyminisztert - mondta Trichet.

Az EKB felélesztette kötvényvásárlási programját: az olasz és spanyol 10 éves állampapírok hozamszintjét a kritikus 6 százalék feletti tartományból 5 százalékra hozta le. Németország kritikával illette a vásárlásokat, a Kormányzótanács megosztott volt, azonban az egyetlen jelentős ellenálló a német delegáció volt. A program ellen érvelők úgy vélik, Trichet az elnök, aki miatt a bank elvesztette függetlenségét.

Az európai parlamenti képviselők kedvezően értékelték a döntést. Az EKB nagyon körültekintően járt el a nem-szokványos intézkedések kapcsán, hogy ne veszítse el hitelességét az EKB és az eurórendszer. Ne feledjük, mióta a válság kitört 2007 augusztusában, a mérlegünk 77 százalékkal nőtt, míg a Federal Reserve mérlege 226 százalékkal, és a Bank of England mérlege 200 százalékkal. Vagyis Trichet szerint a nem-szokványos intézkedéseket óvatosan alkalmazták, azzal a céllal, hogy a monetáris politika transzmissziója javuljon. Hozzátette, a Kormányzótanács bizonyította függetlenségét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.