BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán és Matolcsy sem tudott segíteni a forintnak

Hiába nyújt a magyar frankhitelesek számára kiszámíthatóbb jövőt az SNB euró/frank árfolyamküszöb felállítása, illetve hiába jelentette be a nemzetgazdasági miniszter és a miniszterelnök, hogy az ország devizatartalékainak a terhére tovább csökkenti a kormány az államadósságot, az euró/forint árfolyama gyengülést mutatott a tegnapi nap végére – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Az államháztartási hiány tartása szempontjából a kormány elkötelezettnek tűnik, ezért emelkedik néhány adótípus, illetve hatékonyabb működésre sarkallják a NAV-t. A piaci szereplőket az Orbán-Matolcsy bejelentés nem lepte meg, így a forint sodródott a nemzetközi hangulattal, ami éppenséggel romlott, írja Karsai. Ma viszont valamivel jobb a hangulat, a 277,50-ről 275-ig tudott erősödni a forint az euróval szemben

Nyomás nehezedett az euróra, ez meglátszik az euró/dollár árfolyamában is, tegnap estére már áttörte az 1,40-es szintet, amit július közepén láthattunk utoljára. Ma a német alkotmánybíróság határozathozatala adott pozitív impulzusokat a devizapiacoknak, az alkotmánybírák nem akadályozzák meg a németek részvételét az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) mentőmechanizmusban. A közzétételkor rövid időre majdnem 1,4150-ig gyengült a dollár az euróval szemben, de pár percre rá visszaállt az árfolyam a publikáció előtti 1,41 alatti szintekre.

„Holnap pedig ECB kamatöntő ülés lesz, a piaci várakozások szerint nem változtatnak az alapkamaton, de a lényeg ismét Trichet Úr sajtótájékoztatójának mondandójában lesz” – hangsúlyozza az elemző.

A tegnap meghozott SNB döntés után rögtön 1,20 fölé rakétázott az euró/frank árfolyam, illetve 253-ról 230 alá szakadt a frank a forinttal szemben, emlékeztet Karsai. Az árfolyamküszöb bevezetése után jó ideig arra lehet számítani, hogy lecövekel 1,20-nál az euró/frank, illetve 227-235 között a frank/forint keresztárfolyama, egy jó ideig tehát vége a korábbi nagymértékű volatilitásnak. Mindenesetre pozitív fordulat esetén már esély mutatkozik arra, hogy 220-as frank/forint árfolyamok legyenek az év vége felé, és ez döntően a PIIGS (Portugália, Írország, Olaszország, Görögország, Spanyolország) országcsoport adóssághelyzetének megítélésétől és ezáltal a kockázatvállalási hajlandóság változásától függ – tette hozz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.