BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Divatos adatkozmetikázás - milliárdos tőzsdei csalások

Bár a kínai hatóságok próbálnak egyre szigorúbban fellépni, még mindig nagyon sok a gyanús ügy a tőzsdei vállalatok körül, emiatt a nagy befektetési bankok és alapkezelők is komoly kockázatokat vállalnak, amikor a kínai piacra lépnek.

A kínai brókercégek alkalmazottai, az alapkezelők és a vállalati vezetők is gyakran illegális eszközökhöz nyúlnak egy kis haszonszerzés céljából. A Reuters által megkérdezett belső források szerint az eszközök tárháza igen széles. Az egyik leggyakrabban alkalmazott illegális tevékenység a bevételi és egyéb adatok meghamisítása a tőzsdére lépés előtt készült kibocsátási tájékoztatókban. Egyszerűen megkérdezik a cégvezetőket, milyen árat szeretnének, és olyan lesz – állította a hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő bróker. Ezek általában kölcsönösségi alapon mennek: „Most én segítek neked a kibocsátásnál, és cserébe majd te segítesz a fiam vállalkozásának.”

Ugyancsak gyakori a vállalati vezetők és intézményi befektetők összejátszása a másodlagos részvénykibocsátás előtt. Megegyeznek, hogy utóbbi segít az árak felhajtásában, hogy vonzóbbá tegye a részvényeket. Közben elemzők jól időzített hírekkel keltik fel a kisbefektetők érdeklődését. De nemegyszer előfordult olyan is, hogy alapkezelők vezetői olyan részvényekből táraztak be saját számláikon, amelyeket azután cégük nagy menynyiségben kezdett el vásárolni.

A sors iróniája, hogy gyakran nemcsak a tőzsdefelügyelet, hanem a piac is elbánik a „patkány kereskedőknek” becézett tréderekkel. Huang Lin például 15 tranzakcióban 8 különböző részvénnyel próbálkozott így, és összességében 54 ezer jüan veszteséget szenvedett el. Ehhez jött később a tőzsdefelügyelet 300 ezres bírsága és a foglalkozástól való eltiltás.

Ügyesebben üzérkedett Vang Csien-csung, Kína egyik leghíresebb „fekete szája” (így nevezik a kínaiak a piacot manipuláló elemzőket), aki 2007. szeptember és 2008. augusztus között 125 millió jüant (4,3 milliárd forint) keresett 55 különböző tranzakcióval úgy, hogy bevásárolt egy-egy vállalat részvényeiből, majd kedvező elemzésekkel segítette felhajtani az árat. Végül őt is elkapták, és az idén hét év börtönre, valamint 125 millió jüan büntetésre ítélték.

A kínai tőzsdefelügyelet 2011 első fél évében 83 szabálytalanságot, köztük 45 bennfentes kereskedést derített fel, ugyanakkor tisztában vannak vele, hogy a csalók újabb és újabb trükköket találnak ki, különösen a megváltozott piaci hangulatban.

Bizalmatlan befektetők

A Schanghai Composit Index a legrosszabbul teljesítő mutatók között volt az elmúlt másfél évben. Elemzők szerint ehhez az is hozzájárult, hogy sok bizalmatlan befektető fordul el a kínai piactól a gyakori visszaélések miatt, mivel nem tudnak stabil, hosszú távú állományt felépíteni.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.