BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem adóznak a gazdagok

Elbukott a szenátusi szavazáson Barack Obama törvényjavaslata, amely magasabb adót vetett volna ki a gazdagokra, hogy a befolyó összegből új tanári, rendőrségi és tűzoltósági munkahelyeket teremtsenek.

Az elkaszált törtvény egy kisebb, 35 milliárdos része lett volna Obama korábban bejelentett 447 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagjának. A gazdagokra kivetett 0,5 százalékos adóból a tervek szerint 400 ezer munkahelyet teremthettek volna. Október első felében már egyszer elakadt a szenátusban a 447 milliárdos csomag, ezért az elnök most annak egyes elemeit külön-külön próbálja átpréselni a törvényhozáson – egyelőre sikertelenül.

A szenátorok 50-50 arányban szavaztak, ez azt jelenti, hogy a 47 republikánussal együtt szavazott két demokrata és az egyetlen független szenátor is. Egy törvény elfogadásához a legtöbb esetben csak egyszerű többségre, azaz 51 szavazatra van szükség a felsőházban, az obstrukció megtörése azonban úgynevezett szupertöbbséget, vagyis 60 szavazatot igényel.

Az eredményre válaszul a demokraták sem szavazták meg a republikánusok javaslatát, amely hatályon kívül helyezte volna a 2013. január 1-jén életbe lépő 3 százalékos forrásadót. A szenátus megosztottsága és egymás javaslatainak blokkolása azt sejteti, a jövő évi elnökválasztás előtt aligha várható kétpárti megegyezés a munkahelyteremtés ügyében. A kampányhangulat mindkét fél megnyilatkozásaiban tetten érhető.

Időközben egyes elnökjelöltségre hajtó republikánusok már az egykulcsos adórendszer bevezetésével kampányolnak. Szakértők szerint ez nem adna választ a jelenlegi gazdasági problémákra, és beláthatatlan következményekkel járna. Obama népszerűsége bő egy évvel az elnökválasztások előtt 41 százalékon áll, ez főleg arra vezethető vissza, hogy képtelen megfelelő választ adni a gazdasági növekedés lassulására. A munkanélküliség már öt hónapja 9 százalék felett áll.

Obama bejelentette a kivonulást Irakból

Karácsonyig valamennyi amerikai csapat elhagyja Irakot, miután az ottani kormánnyal nem sikerült megegyezni az esetlegesen maradó amerikai katonák jogi mentességéről – közölte pénteken Barack Obama elnök. Pedig közel nyolc évvel Szaddám Huszein hatalmának megdöntése után az iraki biztonsági helyzet továbbra sem mondható stabilnak. A 2003 óta tartó iraki harcokban több mint 4400 amerikai katona vesztette életét. Jelenleg 43 ezer amerikai katona van

a közel-keleti országban.

a közel-keleti országban. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.