BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább csökkentek a lakásárak

A forgalom mélyponton, az új lakások építése az 1930-as évek óta nem látott gödörben van. Az első lakást vásárlók olcsón juthatnának ingatlanhoz, de a munkanélküliség és az önerő hiánya őket is nehéz helyzetbe hozza

A vártnál nagyobb mértékben estek a lakásárak a harmadik negyedévben – derül ki az FHB Lakásárindex legfrissebb adataiból. 2011 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva átlagosan 1,5 százalékkal estek vissza, reálértéken pedig 4,6 százalékot veszítettek az értékükből. Az árcsökkenés ugyan kisebb mértékű volt, mint az előző évi, de az árak alakulása mégis alulmúlta a várakozásokat, amit az FHB részben annak tulajdonít, hogy a makrogazdasági és a pénzügyi környezet az év elején feltételezettnél kedvezőtlenebbül alakult.

A lakáspiaci forgalom a korábbi előrejelzésnek megfelelően alacsony szinten stagnál, sőt évtizedes mélypontra eshet az idén. Már a 2010. évi nem egészen 91 ezer tranzakció is alig a harmada volt a 2003. évi csúcsértéknek (270 574 darab), az idén pedig várhatóan nem cserél gazdát 90 ezernél több lakás. Az alacsony forgalom egyik oka a lakáshitel-piac pangása. A forinthitelek átlagos folyósításkori hiteldíja 2010 második félévéhez képest emelkedett, 2011 első három negyedévében már mindvégig 10 százalék fölött volt. A hazai valutában denominált lakáskölcsönök aránya továbbra is csaknem 100 százalékos a háztartásoknak újonnan folyósított hitelek körében. 2011-ben a svájci frank erősödése miatt a háztartások lakáscélú hitelállománya az előző év azonos időszakához képest enyhén, de tovább emelkedett, annak ellenére, hogy a szektor 2009 negyedik negyedéve óta már nettó hitel-visszafizető.

A lakásépítés kínálati oldala is kimerült – állapítja meg az elemzés. Az új lakások száma 2011-ben csupán töredéke a 2004-es csúcsértéknek. Sem az épített lakások, sem az építési engedélyek száma nem haladja meg a 10000 darabot az első három negyedévben, ez még a 2010-es szinttől is jócskán elmarad. Az épített lakások száma nagyon régóta nem látott mélypontra zuhant: az 1930-as évek óta nem építettek Magyarországon ennyire kevés lakást egy évben, mint az idén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.