BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Raiffeisen: A kormány észrevette az előtte tornyosuló falat

Elemzők kedvező lépésnek értékelik, hogy Martonyi János külügyminiszter levélben biztosította az Európai Bizottságot, hogy módosítanak a vitatott törvényeken (új jegybanktörvény, MNB és PSZÁF összevonását érintő törvény), amennyiben szükséges. „Ugyan kommunikációs fordulatként előfordult már korábban is ilyesmi, de ez annál erősebb elköteleződésként értelmezhető, és erős jelnek, hogy a kormány észrevette az előtte tornyosuló falat” – vélekednek a Raiffeisen Bank közgazdászai. Az MKB szakértői úgy látják, hogy az Európai Bizottság várhatóan kemény, a kormány számára politikailag nehezen vállalható feltételeket támaszt, így a megegyezést továbbra sem lehet biztosra venni, és befektetői hangulat is gyorsan megváltozhat.

Tegnap a szóbeli intervencióként értékelhető jegybanki kommentár, Martonyi János európai vezetőknek küldött kiszivárgott, pozitív tartalmú levele, illetve az alapvetően kedvező nemzetközi hangulat is közrejátszott abban, hogy jelentősebb forinterősödés bontakozott ki, főképp a délutáni órákban – írják elemzésükben az Erste közgazdászai.

„A múlt hét közepi, rekordgyenge forintárfolyamhoz képest így közel 15 egységgel izmosodott a forint a közös európai fizetőeszközzel szemben. Az IMF megállapodás felé tett magyar lépéseket pozitívan figyeli a piac, persze kérdéses, hogy a tárgyalások meddig húzódhatnak el” – vélekednek az elemzők.

Hozzáteszik: mivel nem igazán van alternatívája az IMF megállapodásnak, ezért azt gondoljuk, hogy a 2012-es évben összességében igen jó esély van a forint jelenlegi szintekről való további erősödésére, azonban a mai napon az elmúlt időszak komolyabb erősödése után inkább a negatív irányú korrekcióra látunk nagyobb esélyt.

Az Erste elemzői idézik a Bruxinfo értesülését , miszerint az Európai Bizottság ma tárgyalhat a Magyarországgal szembeni túlzott deficit eljárásról, mivel úgy tűnik, hogy 2013-ban hazánk nem tudja 3% alá szorítani a hiányt, hiszen nem tette meg az unió által még 2009-ben javasolt lépéseket. A túlzott deficit eljárás második fázisában már az EU-s források (3 milliárd euró, vagy a GDP 3%-a) befagyasztására is sor kerülhet. „A lépés kedvezőtlen lenne, de bekövetkezését nem tartjuk valószínűnek” – áll az elemzésben.

„Az euró/forint a 20 napos mozgóátlagon billeg, felülről. Ez pedig rövidtávon – de lehet, hogy hosszú távon sem – jelent jót. Nagyon valószínű, hogy ezek a szintek most ellenállásként, illetve támaszként funkcionálnak ma, s a későbbiekben is” – mutatnak rá az Erste közgazdászai.

Hozzáteszik, csak nagyon pozitív hangulat esetén következhetne be a 310 forintos szint áttörése lefelé a mai napon, aminek csak kisebb valószínűséget adunk.

Az eurót 311 forinton jegyzik szerda délelőtt a bankközi devizapiacon. Karsai Péter, a Commerzbank elemzője azt írta, „ha a globális befektetői hangulat javulna, akkor is arra számíthatunk, hogy a 310-es árfolyamszintet nem lesz könnyű tartósan áttörni lefelé, mindaddig, amíg nincs IMF szerződésünk”.

A Raiffeisen Bank közgazdászai is pozitívan értékelik Martonyi János tegnap ismertetett levelét. „Tegnap méretes erősödés bontakozott ki abból, hogy nyilvánosságra került egy olyan hivatalos levél, amelyben a Martonyi (János) külügyminiszter felajánlja a kritizált törvények módosítását az Európai Bizottságnak”.

Hangsúlyozzák: ugyan kommunikációs fordulatként előfordult már korábban is ilyesmi, de ez annál erősebb elköteleződésként értelmezhető, és erős jelnek, hogy a kormány észrevette az előtte tornyosuló falat.

Az MKB Bank elemzőinek kommentárja szerint a kormányzati kommunikációban 180 fokos fordulat következett be az elmúlt napokban, és a sikeres megegyezés növekvő esélye segíti a hazai pénzügyi piacokat is. Ugyanakkor az Európai Bizottság várhatóan kemény, a kormány számára politikailag nehezen vállalható feltételeket támaszt, így a megegyezést továbbra sem lehet biztosra venni, és befektetői hangulat is gyorsan megváltozhat.

„A külső nyomás erősségét jelzi, hogy a friss hírek szerint Magyarország marad „a túlzott deficiteljárás” alatt, sőt a szankciók is napirendre kerülhetnek” – teszik hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.