BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Károkat okozhat az extrém hideg

Egyelőre az elfagyott vezetékek és a nem megfelelően használt fűtés miatt érkezik a legtöbb bejelentés a biztosítókhoz. Ha olvadni kezd a hó, megszaporodhatnak a hónyomással és felelősségbiztosítással kapcsolatos káresemények is.

Az extrém hideg is növelheti a biztosítók feladatait – közölték lapunkkal az érintett társaságok. Az egyik tipikus probléma, hogy elfagy a vezetékes víz – mondja Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója. Egy lakásban a fűtéscsőben keletkezett jégtorlasz az elmúlt napokban, ez végül a kazán felrobbanásához vezetett. Az Uniqánál a hónyomásos és fagykárok a jellemzők, ezek felmérése még folyik, emellett a biztosítónál arra számítanak, ha megkezdődik az olvadás, a lezúduló hó és jégcsapok miatt ismét emelkedni kezd az esetek száma.

„A hónyomásos károk kialakulásához legalább 60 cm-es hóvastagság szükséges” – mondja Maják Viktor, az Union kommunikációs igazgatója. Egy ilyen vastagságú hóréteg már képes a súlyával kárt tenni az épületekben. Az ilyenkor keletkezett károk értéke pedig a legtöbb esetben 150 ezer és 600 ezer forint között változik. Az, hogy egyelőre kevés a bejelentés, azzal is összefügghet, hogy az épületek tulajdonosai a hóréteg miatt nem látják a sérüléseket. „A havazásból eredő károkat csak a hó olvadása után észlelik a legtöbb esetben” – mondja Sulija Dániel, a Signal kárrendezési osztályának vezetője.

Az Allianznál a hideg és a hó okozta károk mellett a tűzesetekkel kapcsolatos bejelentések is megszaporodtak, amelyeket elsősorban a fűtéssel összefüggő balesetek okoztak. Az extrém hidegben egyrészt csúcsra járatják a kályhákat, kazánokat a lakók, amit a berendezések gyakran nem bírnak, másrészt ilyenkor kerülnek elő a nem mindig szabványos elektromos kiegészítő fűtőberendezések, hősugárzók, radiátorok.

A jeges, havas időjárás tipikus velejárója, hogy egyre több felelősségbiztosítási ügyet is kezelniük kell a biztosítóknak. Ha a ház előtti járdát a tulajdonos nem takarítja le megfelelően, és egy járókelő ott elcsúszik, a magyar jog szerint kártérítési kötelezettsége van felé, amelyet persze a biztosító átvállalhat. Szintén kártérítést kell fizetnie, ha a házról lezúduló hó vagy jég tesz kárt egy ott parkoló autóban. A másik tipikus felelősségbiztosítási esemény az, amikor a társasházi lakók elutaznak síelni, és hogy spóroljanak, a rendkívüli hidegben lekapcsolják a fűtést. A vízvezeték ilyenkor elfagyhat, csőtörés keletkezhet, ami aztán több lakást is tönkretehet az épületben.

A lakásbiztosítások mellett

az egészségbiztosítások kifizetései is nőhetnek ilyenkor – mondják a biztosítók. Emelkedik ugyanis a megbetegedések száma és az olyan ügyfeleké is, akik nem képesek elhagyni az otthonukat.

Herman Bernadett-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.