BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sofőrhiány - Árazási rali várható a német fuvarozási szektorban

Az év elején tapasztalt rövid ideig tartó stagnálás után a németországi közutakon lebonyolított árufuvarozás a legközelebbi hónapokban vélhetően ismét drágul - írja a Financial Times Deutschland (FTD).

Ezért a speditőrök és ügyfeleik a fuvarozási díjak emelkedésével számolnak – ez tűnik ki a "közlekedési szemleindexből", amely kizárólagosan az FTD rendelkezésére áll. Eszerint a németországi közúti áruforgalom díjai ez év első negyedében enyhén csökkentek. Ám az ágazat túlnyomó része abból indul ki, hogy a csökkenés rövid, szezonális gyengeséget jelez a karácsonyi üzleti forgalom után.

Az ágazat szerint folyamatosan növekednek a speditőrök költségei, mindenekelőtt a dízel üzemanyagé, valamint a kamionvezetők bére, az ágazatban egyébként teherautó-sofőr hiány van. A háromhavonta megjelenő index, amely a Németországban lebonyolódó közúti áruforgalom aktuális helyzetét mutatja, az ágazat hangulatát tükrözi a fuvarozási díjakat illetően.

A legtöbb fuvarozó vállalat a szaklap adatai szerint tkis és közepes méretű cég, egyenként maximum 50 alkalmazottal. A következő 12 hónapra a megkérdezettek közül közel minden második azt feltételezi, hogy a fuvardíjak emelkedni fognak, több mint 40 százalékuk pedig stabil árakat vár. Csak 8,4 százalékuk számol csökkenéssel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.