BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Obama lecsapna a benzinár kartellekre

Az amerikai elnök felfedezte, hogy a magas benzinár választási harc témája lehet, ezért Barack Obama még az idén meg akarja szigorítani az ellenőrzést és jelentősen emelné a büntetéseket.

Az elnök terveinek részeként nagyobb összeget fordítanának a határidős olajpiac ellenőrzésére és tízmillió dollárra emelnék a piaci manipuláció miatt kivethető bírság összegét.

Ám tervének megvalósítása során elkeseredett ellenállással kell számolnia. "Nem tudunk eredményt elérni olyan helyzetben, amelyben a spekulánsok mesterségesen felnyomják az olajárat" - jelentette ki Obama. Ám a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) szerint az elnök ugyan ötpontos tervet terjesztett elő és arra szólította fel a Kongresszust, hogy az intézkedéseket azonnal hajtsák végre, a republikánusok, akik a képviselőházban többségben vannak, a követelést rögtön visszautasították.

A kormánynak megvannak a szükséges eszközei. Obama politikája korlátozza a belföldi energiatermelést, és most "bűnbakot keres" – hangoztatta John Boehner, a képviselőház elnökének szóvivője.

A benzinárak az Egyesült Államokban a választási harc fontos témájának számítanak.  Országos átlagban a benzin ára literenként 0,79 euró, ami viszonylag magas. Több demokrata a spekulánsokat teszi felelőssé az áremelkedés egy részéért, ebben azonban a kereskedők és több republikánus kételkedik. A NZZ emlékeztet arra, hogy újraválasztásuk érdekében amerikai elnökök már korábban röviddel a szavazás előtt intézkedéseket követeltek a benzinárak csökkentésére.

 

 


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.