BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Raiffeisen: Nem lenne meglepő új adó az energiaszektorban

Új adópolitikai irányvonal kezd kirajzolódni Magyarországon – kezdik heti kiadott elemzésüket a Raiffeisen Bank közgazdászai.

Hivatalosan megerősített információk még nincsenek, de egy újabb adó híre röppent fel, mégpedig telefon- és internetadóé. „Az irányvonal, amit vélünk felfedezni ezen új adók mögött pedig a következő: az ideiglenes, kevés gazdasági szereplőt nagyon jelentősen leterhelő adókat felválthatják a széles bázisra kivetett, de az egyedi adózónak alacsony terhelést jelentő adók” – vélekednek a Raiffeisen Bank közgazdászai.

Ebben a vonalban az első a pénzügyi tranzakciós adó – amit még mindig nem erősítettek meg hivatalosan –, ami a bankadó egy részét váltaná a hírek szerint Úgy látják, hogy  a mostani adóötlet is ilyesmi lenne: minden vezetékes és mobiltelefonálás, valamint internet forgalom után kéne adózni. Ezt hozzárendelhetjük a jövőre kivezetni tervezett telekommunikációs vállalatokat érintő különadóhoz – mutatnak rá. Hozzáteszik, részleteket ezúttal sem ismerni, mire, mikor és mekkora adót vetnének ki.

A Raiffeisen Bank elemzői szerint feltűnő, hogy a sok információ között egyetlen egy dologról nincsen szó, mégpedig arról, hogy ezek az új adók ideiglenesek lennének.

Mindenesetre a tendenciából kiindulva nem lepődnénk meg, ha a héten már az a hír foglalkoztatna mindenkit, hogy jön egy minden energiafogyasztásra kivetett "környezet-terhelési adó" az energiaszektor különadója helyett – vélekednek. A hipermarketek válságadójára még nincs ötletünk, de a kormányzat kreativitásában nem kételkedünk e téren – jegyzik meg.

Mire érdemes figyelni?

Az előttünk lévő héten azért van olyan makrogazdasági hír is, ami bizonyos, hogy bekövetkezik, igaz, nem is az adópolitikát érintik. Kedden az MNB ülésezik, és ezúttal sem fognak változtatni az alapkamaton a Raiffeisen előrejelzése szerint. A kockázati profil az elmúlt egy hónap során enyhén romlott inkább, míg az inflációs adatok túlzottan volatilisek az elmúlt időszakban ahhoz, hogy a márciusi csökkenés befolyásolja a tanácsot. Emellett megjelenik az első olyan kiskereskedelmi adat, melyben látszódhatnak az idei jövedelem-változás hatásai (februárban már a januári fizetésből költünk), mutat rá Török Zoltán elemzőcsoportja. Véleményük szerint a piacokat pedig vélhetően leginkább a hét első felében sorra kerülő Orbán-Barroso találkozó fogja leginkább befolyásolni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.