BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

288 körül a forint, de nem nyugodott meg teljesen a piac

Tegnap délután stabilizálódott a forint árfolyama, miután az EUR/HUF kurzus elérte a 30 napos mozgóátlagot – írják az Erste Bank elemzői.

A mozgóátlag továbbra is fogja a kurzust, 288 körül hullámzik reggel az EUR/HUF devizapár. 286,7 körül található egy kisebb szint, ami megfoghatja a forint erősödését. Ha esetleg a 30 napos fölé emelkedne az EUR/HUF kurzus, akkor 290 forint körül található a következő szint.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Nem romlott már tovább a globális hangulat pénteken a görögök és a spanyolok miatt, persze azt sem lehet mondani, hogy nagyon megnyugodott volna a piac. A hangulatromlás megállása azonban azt eredményezte, hogy a forint sem gyengült tovább. A mai kamatdöntés előtt az igen gyorsan elromló külső hangulat csökkenti annak valószínűségét, hogy az MNB ma kamatot csökkentsen, bár az elmúlt héten a piaci várakozások egyre inkább ebbe az irányba mutattak.

Az ÁKK a romló hangulattal párhuzamosan tegnap a másodpiaci hozamszintek emelkedését mérte. Az éven túli papíroknál 12-17 bázispontos hozamemelkedést mért az ÁKK, így a 10 éves referenciahozam 7,3 százalékra emelkedett vissza. Ez a szint persze még mindig igencsak alacsonynak mondható az év jelentős részét jellemző 8-9, sőt, olykor 10 százalékos szintjeihez képest. Ma 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukciót tart az adósságkezelő.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacokon a tegnapi kereskedésben jelentős elmozdulások voltak tapasztalhatóak az EUR/USD árfolyamban, mely során a jegyzés 1,2067-nél is járt, de nap végére visszaerősödött az euró és a nyitó 1,2120-as szinten fejezte be a napot. A tengerentúli részvénypiacokon a kezdeti jelentősebb esést követően, moderált csökkenéssel zárta a napot (Dow -0,8 százalék; S&P 500 – 0,9 százalék; Nasdaq -1,2 százalék). A vállalati gyorsjelentések tegnap vegyesek voltak: a Coca-Cola a vártnak megfelelő, a Halliburton a várt feletti, a McDonalds várt alatti számokat közölt.

Az ázsiai részvénypiacokon vegyes mozgásokat láthattunk reggel (Nikkei: -0,2 százalék, Hang Seng: +0,1 százalék, Shanghai: +0,5 százalék). A távol-keleti, viszonylag jobb hangulat a HSBC vártnál jobb kínai aktivitási indexének tudható be, mely öt hónapos csúcsra került. A recessziós félelmek felerősödésének hatására tegnap jelentős mértékben esett a WTI olaj ára és a nyitó 91,61 dollárról 88,14 dollárra csökkent az árfolyam. A tegnapi nap folyamán az arany nem igazán tudta betölteni menekülő eszköz funkcióját és kismértékben, de veszített értékéből, és 1583,8-ról 1576,95-re változott a jegyzés. Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A KSH ma reggeli adatai szerint a májusi kiskereskedelmi forgalom valamelyest a várt alatti adatot hozott, 2,5 százalékos éves csökkenést jelzett az index. Ez 0,1 százalékos csökkenést jelent havi alapon a KSH szerint. Mi 2 százalékos csökkenést vetítettünk előre éves alapon. Az üzlettípusokon belül egyedül a nagyon kis súlyú csomagküldő és internetes üzlettípus forgalma emelkedett, minden további típusé éves csökkenést mutatott.

Tegnap nem láthattunk jelentősebb makrogazdasági adatot, hanem a görög és spanyol aggodalmak vitték lejjebb az indexeket. Ugyan az IMF tegnap délután megszólalt és elmondta, hogy szó sincs a görög hitelezés megszüntetéséről, azért a befektetők tovább aggódnak. Az IMF/EU/EKB tárgyalások ma kezdődnek a görög vezetőkkel.

A spanyolok három hónapra betiltották a részvények shortolását, amely a részvények iránti bizalmat tovább erodálta és tegnap újabb lökést adott a részvényeknek lefelé. A spanyolok ma 10 30-kor negyed- és féléves diszkontkincstárjegyeket dobnak a piacra.

Tegnap a Moody’s bejelentette, hogy negatív kilátással látja el Németország, Hollandia és Luxemburg elsőrendű hitelbesorolását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.