BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem ajándék a magas kamat

Jelentős különbségek vannak a kereskedelmi bankok feltétel nélküli lakossági betéteinek kamatai között. A hitelintézetek többnyire nagyon alacsony kamatot fizetnek az ilyen konstrukciók után, ám akadnak a piaci átlagot jóval meghaladó hozamú lehetőségek is.

A bankok és a takarékszövetkezetek sorra hirdetik kiemelkedő kamatozású lakossági betéteiket. Az átlagnál jóval magasabb kamatok elérését azonban többnyire valamilyen feltételhez kötik a hitelintézetek. A leggyakoribb feltétel, hogy friss pénzt vigyenek, vagy utaljanak az ügyfelek a bankhoz.

A másik elterjedt követelmény az aktív számlahasználat, amely közvetlenül is megtérül banknak a kártyatranzakciók eladói jutalékaiból. Sokszor kötik a pénzügyi szolgáltatók a magas betéti kamatot más szolgáltatás igénybevételéhez is, amely akár kereszt finanszírozással is járhat. Az a közös a három módszerben, hogy a bankok így próbálják hosszabb távra megfogni az ügyfelet és annak pénzét.

Továbbra is megtalálhatók azonban a hitelintézetek kínálatában a minden feltétel nélkül elhelyezhető lakossági betétek, ám azok ritkán szerepelnek a reklámokban és a bankok internetes portáljainak főoldalán. A hirdetményekből összegyűjthető adatok alapján erősen szóródnak az ilyen „vajas kenyér egyszerűségű” lehetőségek kamatai. Többnyire nagyon alacsonyak ezeknek a betéteknek a kamatai, ugyanakkor közülük több után jóval a piaci átlagot túllépő hozam jár.

Egy és két hónapos futamidőnél évi 6,6-6,8 százalékos, három, hat és 12 hónaposnál 8,45-8,65 százalékos kamatot is el lehet érni kötelezettségek nélkül.
A BankRáció.hu portál betétkalkulátorával azt kerestük, hogy melyik betét fizeti a legmagasabb nettó hozamot egymillió forint lekötésekor. A kalkulátor készítői kidolgozták a BankRáció Kamat Mutatót (BRKM), amely megmutatja, mekkora a kamatadóval és a legolcsóbb számlavezetés díjával, valamint más előírt költségekkel csökkentett kamat. A BRKM hatékonyságát mutatja, hogy a Banco Popolare Viva Italia 2 hónapos betétjére 11 százalékos kamatot ígérnek, ám a lekötési díj, a számlavezetés költségek és a kamatadó levonása után csak nettó 4,67 százalék kamat jár a betétre.
Legmagasabb kamatozású feltételekhez nem kötött betéteket a Széchenyi Banknál találtuk. A Széchenyi Bank Vonzó betét – egyszerűen 3, 6 és 12 hónapara rendre évi 8,45, 8,54, 8,65 százalék kamatot kínál és rendre 7,10, 7,17 és 7,27 százalék nettó hozamot fizet évente. Két éves futamidőre is ugyanez a konstrukció a hoz a legtöbbet: 8,25 százalék kamatot 6,93 százalék nettó hozam mellett.

Meglehetősen magas, 8,50 százalékos kamat és 6,78 százalékos nettó hozam érhető el négy hónapos lekötéssel, amely a Budapest Bank Akciós Prémium betétjével valósítható meg. Az egy hónapos lekötésre járó csúcs kamatot, 6,62 százalékot a Banif Plus Bank betétje kínálja 5,20 százalékos nettó hozammal. Kéthónapos futamidőre az AXA Bank iBanq Kamatbónusszal nevű konstrukciója ad a legtöbbet: 6,8 százalék kamatot 5,71 százalék hozam mellett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.