BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyéves csúcs közelébe erősödött a hazai valuta

A hosszú hétvége után erős maradt a forint. Tegnap 275 forint környékére csökkent az euró ára a devizapiacokon, ilyen olcsón nagyjából egy évvel ezelőtt lehetett utoljára hozzájutni a közös uniós fizetőeszközhöz. Szintén egyéves csúcs közelében járt a forint tegnap a svájci frankkal szemben, amelynek ára 228,5 forint környékére süllyedt. A többi régiós valuta is izmosodott tegnap az euró ellenében, a zloty és a cseh korona azonban mindössze 0,1-0,15 százalékot szedett magára, míg a forint lényegesen nagyobb mértékben, 0,75 százalékkal lett erősebb.

A magyar valuta erősödését a szakértők szerint az okozhatja, hogy augusztusban viszonylag csöndesek a piacok, az alacsony volatilitás és a stabil árfolyamok pedig kedveznek a carry ügyletekben érdekelt eszközöknek. A forint – viszonylag magas kamata miatt – most vonzó befektetésnek számít, hiszen stabil vagy erősödő árfolyamok mellett komoly nyereségre tehetnek szert a fejlett piacokon csak alacsony kamathoz jutó befektetők.

Paradox módon még a jövő heti kamatdöntéssel kapcsolatos várakozások is erősíthetik a hazai fizetőeszközt. Az elemzők egyre inkább arra számítanak, hogy kedden negyed százalékponttal mérsékli majd az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, a befektetők közül pedig sokan szeretnék kihasználni a csökkenő hozamokban rejlő lehetőségeket. A mostani euró/forint árfolyam egyébként már kritikus szinteket közelít, a szakértők szerint 274,5 forintos keresztárfolyam környékén található egy komolyabb technikai ellenállási szint, ha ezt áttöri a forint, akkor még tovább erősödhet.

Az állampapírok kockázati felára is csökkent az elmúlt napokban: már 430 bázispont alatt jár. A jelenlegihez hasonlóan alacsony szinten tavaly szeptember elején volt az országkockázat, a forint akkor is hasonló árfolyamon forgott az euróval szemben, mint most.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.