Dráguló élelmiszerek, drasztikusan növekvő előállítási költségek: nehéz helyzetben van a húsipar. Gyors közbeavatkozást sürgetnek a somogyi kis- és közepes vállalkozások is. Bódi Krisztina, a Kométa marketingigazgatója közölte: az elmúlt évben a fő alapanyagok, a szója és a gabona ára jelentősen, 20 százalékkal nőtt. Eközben a sertéslétszám is megállíthatatlanul csökken hazánkban, ezzel párhuzamosan a sertésárak robbanásszerű emelkedése van folyamatban.
Több magyar húsipari cég megszűnésére hivatkozva jelezte: ez a helyzet a feldolgozóipar számára is tragikus. Rámutatott: a 27 százalékos áfa az egyik fő oka annak, hogy az ágazatban jelentős, 30–40 százalékos a feketekereskedelem. Ha nem változnak a körülmények – például az áfatartalom –, egy esetleges újabb alapanyagár-emelést az ágazat rövid időn belül kénytelen továbbterhelni.
Bódi Krisztina jelezte: amennyiben a mára tervezett egyeztetésen nem születik érdemi megállapodás a problémára, akkor hamarosan drasztikus áremelésre kényszerülnek az iparág törvényesen működő szereplői, köztük a Kométa is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.