BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó kezdetnek tartják a razziát

Az elmúlt évtizedek legnagyobb razziáját tartották a hatóságok a nagybani piacon a napokban, a cél a feketézés visszaszorítása volt. A szakma szerint azonban az ellenőrzés után jogszabály-módosításokra is szükség lenne a tisztuláshoz.

A budapesti nagybani piac ellenőrzése során – amelyet szerdáról csütörtökre virradó éjszaka végzett különböző hatóságokat képviselő mintegy 90 hatósági személy – mintegy 15 tonna zöldséget és gyümölcsöt foglaltak le az ellenőrök – mondta Helik Ferenc, a Pest Megyei Kormányhivatal igazgató főállatorvosa pénteken Budapesten, a razziát értékelő sajtótájékoztatón. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára közölte: az akció annak az ellenőrzés-sorozatnak a kezdete, amellyel a nagybani piacot meg kívánják tisztítani azoktól, akik átcsomagolt élelmiszert árusítanak, és lenyomják az árakat. Az államtitkár hangsúlyozta: az ellenőrzés az egész ország területére kiterjed.

Hozzátette: az élelmiszerlánc-felügyeletért és -biztonságért felelős szakemberek 31 vállalkozást ellenőriztek, és hét esetben kellett intézkedniük. Lefoglaltak 2 tonna nektarint, 12 tonna görögdinnyét kivontak a forgalomból, fél-fél tonna paprikát és paradicsomot is lefoglaltak.

A szakértői álláspont szerint valóban meglehetősen nagy a szürke-, illetve feketegazdaság aránya a hazai zöldség-gyümölcs kereskedelemben. „Ennek szintje a mi becsléseink szerint 40 százalékra tehető, egyes esetekben még akár meg is haladhatja ezt az arányt, hiszen a számla nélküli kereskedés bizonyos szegmensekben elterjedtebb” – nyilatkozta a Vi­lággazdaságnak Mártonffy Béla. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke lapunknak hozzátette: a vásárlók „jogosan kedvelik” a magyar termékeket, ezért jelentős probléma az is, hogy néha ilyen csomagolásban meghamisított eredetű, külföldi terméket kapnak.

Mártonffy üdvözli a nagybani piacon végrehajtotthoz hasonló akciókat mondván, „a hatékony ellenőrzés az egyik szükséges feltétel a helyzet megváltoztatása érdekében, ennek érdekében pedig támogatjuk azt, hogy az ellenőrző szervek elegendő számú szakemberrel, a megfelelő anyagi körülmények között dolgozzanak.

A feketekereskedelemnek, azaz a nyugtaadás elmulasztásának legfőbb oka azonban mégis a magas áfa Mártonffy Béla szerint. „Régóta egyeztetünk ebben a témában a szakmával, és a mindenkori kormányokkal. Az az álláspontunk, hogy az átláthatóság megteremtése érdekében hosszabb távon elengedhetetlen lenne az alapvető élelmiszereket terhelő áfa jelentős csökkentése.” Az elnök hozzátette: „az ellenőrzés mint első lépés helyes, de önmagában nem oldja meg a feladatot.

Az áfacsökkentés révén viszont hosszabb távon az állami bevételek nőhetnének. Ráadásul amíg a zöldség-gyümölcs ágazatban vagy akár a mezőgazdaság egészében nem sikerül megteremteni a tiszta gazdálkodást, addig nem tudjuk kihasználni az uniós fejlesztésekben rejlő lehetőségeket. Az EU-s pénzek lehívásának ugyanis egyik komoly feltétele az átlátható gazdálkodás” – fogalmazott Mártonffy Béla. Mártonffy ismét megerősítette lapunknak: az élelmiszer-gazdaság más szereplőivel összefogva szeptemberben egy átfogó anyagot nyújtanak át a kormányzatnak az esetleges áfacsökkentés hatásairól.

A csalások melegágya Magyarországon a világszinten is magasnak számító forgalmi adó

Magyarországon világszinten is a legmagasabb az áfa általános, 27 százalékos kulcsa. Már-már közhelynek számít az is, hogy a forgalmi adó magas aránya is a csalások melegágya. Nemrég a NAV, a legnagyobb árbevételű élelmiszer-ipari cég, a Bunge becsléseit megerősítve – elmondta: az egyes élelmiszer-termékekkel kapcsolatos adócsalás mértéke Magyaország esetében eléri az évi egymilliárd eurót, ami az összes tavalyi bevétel majdnem hetede. Az adóhatóság úgy tapasztalta, hogy az áfával kapcsolatos legtöbb visszaélés is az élelmiszerek forgalmazásánál történik. A nagy mennyiségű, egyedileg nem azonosítható áru esetében ugyanis könnyebb kijátszani az áfaszabályokat.

Élelmiszer-ipari szakértők szerint a legsúlyosabb a helyzet a leggyorsabban forgó áruknál, elsősorban a zöldség-gyümölcs ágazatban. A húságazat is igencsak kitett, szakértők itt a teljes forgalom egyharmadára teszik az áfa nélkül, ráadásul így mindenfajta – akár élelmiszer-biztonsági – ellenőrzés nélkül piacra kerülő termékek hányadát.

Az áfacsökkentéssel kapcsolatos eddigi kezdeményezések mégis rendre elhaltak az elmúlt években. A problémára hívja fel a figyelmet a hazai élelmiszer-ágazat legnagyobb szereplőit tömörítő, nyár elején alakult fórum, mely azt szeretné elérni, hogy az alapvető élelmiszerek áfája 10 százalék alá csökkenjen. A Csányi Sándor OTP-elnök érdekeltségébe tartozó Bonafarm és a multinacionális Bunge kezdeményezésével létrejött fórum szóvivője, Torba Tamás korábban úgy vélekedett lapunknak: ha a nemzeti konzultáció felveti a luxusáfa lehetőségét, létjogosultsága lehet annak, hogy a skála másik végén az alapvető élelmiszerek áfája alacsonyabb legyen.

Élelmiszer-ipari szakértők szerint a legsúlyosabb a helyzet a leggyorsabban forgó áruknál, elsősorban a zöldség-gyümölcs ágazatban. A húságazat is igencsak kitett, szakértők itt a teljes forgalom egyharmadára teszik az áfa nélkül, ráadásul így mindenfajta – akár élelmiszer-biztonsági – ellenőrzés nélkül piacra kerülő termékek hányadát.

Az áfacsökkentéssel kapcsolatos eddigi kezdeményezések mégis rendre elhaltak az elmúlt években. A problémára hívja fel a figyelmet a hazai élelmiszer-ágazat legnagyobb szereplőit tömörítő, nyár elején alakult fórum, mely azt szeretné elérni, hogy az alapvető élelmiszerek áfája 10 százalék alá csökkenjen. A Csányi Sándor OTP-elnök érdekeltségébe tartozó Bonafarm és a multinacionális Bunge kezdeményezésével létrejött fórum szóvivője, Torba Tamás korábban úgy vélekedett lapunknak: ha a nemzeti konzultáció felveti a luxusáfa lehetőségét, létjogosultsága lehet annak, hogy a skála másik végén az alapvető élelmiszerek áfája alacsonyabb legyen. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.