BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szellemvárossá vált a Wall Street - a helyzet tovább romolhat

Bár a nyár hagyományosan gyengén teljesítő időszak az amerikai tőzsdepiacon, idén augusztusban még a szokásosnál is kevesebb részvény cserélt gazdát annak ellenére, hogy a mutatók több éve nem látott magasságokban vannak. A befektetők bizalmatlanok, a visszatérésükre még több hónapot várni kell.

A nyári hónapok jellemzően nem tartoznak a Wall Street aktív időszakai közé, de a mostani augusztus teljesítménye még a szokásosnál is alacsonyabb, így joggal vetődik fel az a kérdés, hogy minek tudható be a nagy menetelés, valamint több piaci szereplő jelentős nyeresége.

Ebben a hónapban átlagosan 5,7 milliárd részvény cserélt gazdát, ez az érték a legalacsonyabb 2007 szeptembere óta – idézi a CNBC a Sandler O’Neill & Partners jelentését. Az is beszédes adat, hogy az 5 milliárd darabot produkáló napok kétharmada idén augusztusban volt, míg a maradék a nagyobb ünnepek előtti időszakokra tehető.

„Ez valószínűleg még csak rosszabb lesz a következő két hétben” – mondta a cég elemzője. Annak ellenére, hogy a tőzsdepiacok emelkednek, a befektetők még mindig nagyon bizalmatlanok – tette hozzá.

A számok pedig nagyon csábítóak: az S&P 500 index a héten négy éve nem látott magasságba emelkedett. A tőzsdei emelkedést a szakemberek többek között azzal magyarázzák, hogy a jelek szerint a Fed több gazdaság élénkítő lépést jelenthet be hamarosan. A rég nem látott magasságok ellenére a kisbefektetők látványosan elkerülik a tőzsdéket, így a forgalom továbbra is alacsony szinten maradhat, de az elemző pár hónapos időtávban már némi korrekciót valószínűsít.

Egy statisztika szerint a befektetők ebben a negyedévben mintegy 15,9 milliárd dollárt vontak ki a részvénypiaci befektetési alapokból, ezzel párhuzamosan pedig azt lehet látni, 12,2 milliárd dollár helyeztek el kötvényekben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.