BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs garancia az euró fenntarthatóságára?

Nincs garancia arra, hogy az euró jelenlegi formájában fenntartható lesz - mondta a Bank of England kormányzója.

Mervyn King, a brit központi bank vezetője a Channel 4 brit kereskedelmi televíziónak adott interjúban kijelentette, hogy véleménye szerint az eurójegybank (EKB) által szeptember 6-án ismertetett új, felső korlát nélküli másodpiaci szuverén kötvényvásárlási program nem fogja megoldani hosszú távra az euróövezet adósságproblémáit, legfeljebb időt nyerhet a valutauniós döntéshozók számára a hosszú távú megoldás kidolgozásához. Sajnálatos módon a múltban egyéb módokon nyert időkereteket nem használták ki különösebben jól, most viszont már tényleg elérkezett az idő annak eldöntésére, hogy pontosan milyen pénzügyi uniót akarnak - fogalmazott a Bank of England kormányzója.

Arra a kérdésre, hogy a valutauniós vezetőknek még mennyi idejük lehet erre, azt mondta: ez jórészt attól függ, hogy az északi tagállamok - különösen Németország - meddig hajlandók még átmeneti finanszírozást nyújtani a déli eurógazdaságoknak.

Arra a riporteri kérdésre, hogy az euróövezetből nem indulhat-e ki egy olyan jellegű világgazdasági katasztrófa, amilyent a Lehman Brothers amerikai nagybank összeomlása okozott 2008 ősze után, azt mondta: az euróövezeti illetékesek az utóbbi években nagyon keményen dolgoznak azon, hogy ez elkerülhető legyen, és ezért próbálják állhatatosan az összes jelenlegi eurótagállamot továbbra is a valutaunióban tartani. A Bank of England kormányzója hozzátette azonban: véleménye szerint semmi garancia nincs arra, hogy ez sikerülni fog.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.