BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

SZÉP Kártya: Egy hónap és elvész a keret - Íme, a teendők

A SZÉP Kártyára átutalt összegeket a jóváírás évét követő esztendő végéig lehet felhasználni. Nem csoda, hogy felgyorsult a keretek apadása.

Hamarosan lejár a SZÉP Kártyákra tavaly jóváírt összegek felhasználásának határideje: erre a vonatkozó törvény 2012. december 31-én éjfélig ad lehetőséget a kártyabirtokosoknak. „A kártyákra 2011-ben feltöltött összegből a kibocsátók tájékoztatása alapján jelenleg még 348,6 millió forint maradt a SZÉP Kártya számlákon” – tudatta lapunkkal a Nemzetgazdasági Minisztérium Kommunikációs Titkársága.

Az MKB SZÉP Kártyákra 2011-ben utalt 260 millió forintból 2012 szeptemberének végén még 140 millió hevert felhasználatlanul azzal együtt is, hogy a kártyabirtokosokat az egyenleg változásáról értesítő kimutatásban külön szerepelnek az idei év végén lejáró összegek. „Ha maradt még a SZÉP Kártyánkon valamennyi a 2011-ben utalt támogatásokból, abból az országhatáron belül kifizethetjük szilveszteri szállásunkat, de csak akkor, ha erre időben, tehát még az éjféli koccintás előtt sort kerítünk” – figyelmeztetett Lehoczky László, az MKB SZÉP Kártyát kibocsátó részlegének vezetője.

Ellenkező esetben a 2011-es keret elvész: a vonatkozó jogszabály ugyanis – az üdülési csekkeknél alkalmazott módszert átvéve – úgy rendelkezik, hogy a SZÉP Kártyára átutalt összegeket a jóváírás évét követő esztendő végéig lehet felhasználni. Az értesítések hatására érezhetően felgyorsult a folyamat: 2012. november 23-ára 60 millió forint alá esett a záros határidőn belül elköltendő keret. A biztató tendencia fenntartása érdekében tegnap újabb figyelmeztetés ment ki az érintett kártyabirtokosoknak és munkáltatóiknak, akik számára az is kedvező, hogy a költések elszámolásakor az MKB mindig a legkorábban érkezett befizetést tekinti elköltöttnek, ezzel is segítve a mind teljesebb felhasználást. Ami a 2012-es, tehát 2013. december 31-ig elkölthető kereteket illeti: a munkáltatók november 23-ig 9 milliárd forintot utaltak dolgozóik MKB SZÉP Kártyájára. A csaknem 96 ezer kártyabirtokos gyorsuló ütemben használja fel idei egyenlegét: az MKB-val szerződött 11 ezer szolgáltatói telephelyen már 5,5 milliárd forintot költöttek MKB SZÉP Kártyával.

Az OTP Pénztárszolgáltató Zrt. is széleskörű kommunikációs aktivitásba kezdett az elmúlt hónapokban annak érdekében, hogy a SZÉP kártya birtokosok az év vége előtt felhasználják 2011-ben kártyájukra töltött juttatásaikat. Jelenleg az 550 ezer OTP SZÉP kártya birtokos 1,5 százaléka, 8300 fő rendelkezik olyan egyenlegekkel, amelyek a vonatkozó jogszabályok szerint év végéig használhatóak fel. A 2011-ből származó összeg nagysága az elmúlt hetekben folyamatosan, hetente több tízmillió forinttal csökkent. A még meglévő 550 millió forintos összeg szeptember végéről november közepéig 350 millió forint alá esett. Az OTP szerint ezzel az ütemmel jó esély van rá, hogy év végéig mindenki felhasználja a még függő juttatásait. Ez az összeg ma a kártyára érkezett összes eddigi feltöltés 0,74 százaléka és ügyfeleik másfél százalékát érinti. Közülük 6400 ügyfelünknek van ötezer forintnál nagyobb összeg a SZÉP kártyáján 2011-ből.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.