BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszafogott emelkedés várható Budapesten

A tegnapi „ünnepi” hangulat után ma visszatérnek a tőzsdék a rendes kerékvágásba, írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

A zárást kivéve a magyar piacon is egész nap kivárós kereskedés volt. Zárás előtt nem sokkal még alacsony forgalom és csökkenés volt látható, de a legvégén megjött a vételi kedv, és jelentőset emelt a záróárakon. A jelenség nem volt egyedülálló, a régió minden tőzsdéjén hasonlót láttunk, de máshol nem okozott olyan elmozdulást, mint nálunk. A piacokra nézve egészséges kép tárul elénk, miközben az öröm azért kis mértékű. A japán jegybank új inflációs céljának és „mennyiségi lazításának” képében viszont gyenge teljesítményt láthattunk a szigetország tőzsdéjén hajnalban. A kép összességében vegyes, de továbbra is inkább felfelé mutat, így ma visszafogott emelkedést várunk Budapesten és a nemzetközi piacokon is.

USA:

- Tegnap Martin Luther King ünnepe miatt zárva tartottak a tengerentúli börzék.

- A China Times szerint az Apple még idén piacra dobhat egy iPhone Math nevű modellt, aminek 4,8 hüvelykes lesz a kijelzője. Ezt júniusra várják, és ezzel egy időben jöhet az iPhone 5 frissítése is.

- Ma tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, ma jelent többek között a Google és az IBM (piaczárás után), az AMD, a Du Pont illetve a Johnson&Johnson is.

- Két fontos adat is lesz: A Richmond-i Fed index januári értékét és a használt lakásértékesítések decemberi értékét publikálják ma a tengerentúlon.

Európa:

- Az európai piacokon alapvetően jó hangulat uralkodott (FTSE100 0,43 százalék, DAX 0,61 százalék, CAC40 0,57 százalék).

- Az eurózóna pénzügyminiszterei megerősítették, hogy mostantól Jeroen Dijsselbloem, holland pénzügyminiszter lesz az eurócsoport vezetője. A miniszterek a ciprusi mentőcsomagról is tárgyaltak, de legkorábban márciusban születhet arról döntés, hogy az ország fog-e pénzügyi segítséget kapni.

- Az eurózónából ma ZEW hangulatindex érkezik 11 órakor.

Olaj, arany:

- Elsősorban a japán stimulusnak köszönhetően a kőolaj ára 95,67 dollárig nőtt ma reggel a piacokon.

- Szintén ennek tudható be, hogy az arany ára 1.694 dollár körül volt ma reggel, tehát ismét az 1.700 dolláros szintet ostromolja a jegyzés.

Devizák:

- Nyugodt hangulat jellemezte tegnap a devizapiacokat, aminek következtében csak minimális elmozdulások voltak láthatóak. Az EUR/HUF árfolyama 292,96-ról 293,04-re emelkedett.

- Hasonló mozdulatlanság volt tapasztalható az EUR/USD devizapiacon is, az árfolyam 1,3312-ről 1,3313-ra emelkedett.

Távol-Kelet:

- A Japán Nemzeti Bank hivatalosan is megduplázta inflációs célkitűzését, és a várakozásoknak megfelelően az eddigi 1 százalékos célt 2 százalékra bővítette. Már az 1 százalékos cél is optimistának tűnt ahhoz képest, hogy például tavaly novemberhez képest 0,2 százalékkal csökkent az árszínvonal. A 2 százalékos cél megközelítése érdekében fontos lépéseket kell megtennie a japán gazdaságnak. Ennek érdekében azt is bejelentették, hogy 2014 januárjától előre meg nem határozott időtartamig eszközvásárlási programot hirdetnek. A jegybanki lépés nagyon hasonló a Fed QE3 programjához, azonban mérete még az amerikai jegybank programját is felülmúlja havi 13 ezermilliárd jenes keretösszegével, ami átszámítva csaknem 145 milliárd dollár. A rendelkezésre álló keret nagy részét állampapírok másodpiaci vételére fogják fordítani, szemben Amerikával, ahol jellemzően jelzálog fedezetű kötvényeket vásárolnak vissza. A nagyméretű csomag bejelentésének ellenére nem volt felhőtlen a fogadtatása, ugyanis a piac arra számított, hogy az eszközvásárlási program már korábban elindul. Ennek eredményeként a Nikkei jelentős napon belüli kilengést produkálva 0,35 százalékkal mérséklődött.

- A Hang Seng 0,18 százalékot emelkedett, míg a Shanghai index értéke 0,57 százalékkal mérséklődött.

Határidős piacok: - Az amerikai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel, míg az európai piacok vegyes képet mutatnak.

Vállalati hírek

- Az ArcelorMittal dél-afrikai üzeme a tervek szerint idén nyereséges lehet, annak ellenére is, hogy Dél-Afrikában gyenge keresletre számítanak, azonban ezt ellensúlyozhatja a kínai kereslet élénkülése.

- A Deutsche Bank a korábbi vételi tartásra csökkentette a Banco Bilbao-ra vonatkozó ajánlását.

- A Bayer vetőmagokkal foglalkozó üzletága befejezte az Prophyta felvásárlását. A hír pozitív, azonban árfolyamhatással nem jár, ugyanis azt már a tranzakció bejelentésekor beárazta a piac.

- A három nagy német autógyártó, a BMW, a Mercedes és az Audi is az 5 ajtós modellek terén növelné részesedését az indiai piacon. A Mercedes esetében ez az „A” és „B” modelleket jelentené, míg az Audi esetében az A3-ast. A kisebb modellek értékesítésének erősítése mellett az szól, hogy ezáltal szélesebb vásárlóréteget lehet megcélozni, és ezen keresztül kialakítható egyfajta márkafüggés is. A hírnek nincs árfolyamhatása.

- A Daimler a törökországi kereslet élénkülésére számít, ami a személygépkocsik mellett a teherautók iránti kereslet növekedésében is megnyilvánulhat. A Daimler-hez tartozó Mercedes tavaly csaknem 40.000 gépkocsit értékesített, ami az elkövetkező években jelentősen növekedhet, ugyanis a lakosság felének az életkora 30 év alatt van, és jelentős részük az elkövetkező években fog megjelenni a gépkocsi piacon. A teherautók iránti megnövekedett keresletet főleg a gazdasági fellendülésnek köszönhető.

- A Handelsblatt információ szerint a Siemens holnap nyilvánosságra kerülő eredménykimutatása az üzleti tevékenységre a tavalyi évhez hasonlóan 1,3 milliárd eurós profitot fog tartalmazni. Egyszeri költségként jelentkezhet a német vasútnak későn leszállított vonat után fizetendő kártérítés, ami 100 millió eurós nagyságrendet jelent.

- A Telefonica cseh leányvállalata 10 százalékos létszámcsökkentést helyezett kilátásba a költségek lefaragásának érdekében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.