BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig vannak útzárak és elzárt települések

Szombat reggel még 130 úton volt érvényben útzár a hófúvások miatt, és 20 település nem volt elérhető közúton. Szombatra már csak nyolc megyére és Budapestre, és csak a hófúvás miatt adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az Útinform szombat reggel 6 órai összesítése alapján Fejérben 31, Veszprémben 24, Komárom-Esztergomban 22, Tolnában 19, Győr-Moson-Sopronban 9, Zalában 6, Somogyban 4, Bács-Kiskunban 4, Szabolcs-Szatmár-Beregben 4, Pest megyében 3, Baranyában 2 járhatatlan út volt. Azaz összesen még 130 úton volt érvényben útzár a hófúvások miatt, és 20 település nem volt elérhető közúton. A péntek délutáni több mint 180 járhatatlan útból így sikerült mintegy 50 utat járhatóvá tenni a Magyar Közút nonprofit Zrt.-nek, miután a szél ereje mérséklődött szombat reggelre.
Reggel bejelentették, hogy a rendőrség felvezetéssel megnyitotta az M1-es autópályának az országhatártól Budapest felé tartó teljes szakaszát. Az autósoktól viszont még azt kérték, hogy senki ne induljon útnak addig, amíg a torlódást nem sikerül megszüntetni. Később közölték, hogy teljes pályazár van az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán az M19-es kereszteződésnél, a 107-es feljárónál. Hókotrók tisztítják az utat, illetve a rendőrség folyamatosan szállítja az autópályára azokat a tulajdonosokat, akiknek járműve az autópályán vesztegel. Emiatt nem lehet közlekedni a főváros irányában.

Hómarókkal és hóekékkel dolgoznak Az M1-es autópálya Győrből Budapest felé vezető oldalán a 119-es és a 103-as kilométerszelvények közötti szakasz felszabadításán hómarókkal és hóekékkel dolgoztak.
Megközelíthetetlen település volt szombat reggel Somogy megyében Edde és Alsóbogát, Komárom-Esztergom megyében Csatka és Bajna, Veszprém megyében Jásd, Nagydém, Lovászpatona, Vanyola és Gic, Fejér megyében Zámoly, Gánt, Csákberény, Nagyveleg, Vértesboglár, Bodmér, Újbarok, Kincsesbánya, Mány, Baranya megyében Kiskeresztúr, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig Kótaj.
A Dunántúlon továbbra is téliesek az útviszonyok, a reggeli fagyok miatt több fő- és mellékúton is előfordulhatnak síkos útszakaszok. Ezért arra kérték a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal és körültekintéssel vezessenek, csak téli gumival felszerelt gépjárművekkel keljenek útra, utazás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra már csak nyolc megyére és Budapestre, és csak a hófúvás miatt adott ki elsőfokú figyelmeztetést. E szerint Somogy, Tolna, Fejér, Veszprém, Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyére, valamint a főváros területére adtak ki citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést. Ezekben a megyékben szombaton is várható gyenge hófúvás, a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 10 és mínusz 5 Celsius-fok között alakul, de a derült, szélcsendes, hóval borított helyeken mínusz 15 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 fok között várható.
Szombaton napközben a Dunától keletre kisebb területen kialakulhat még időnkénti havazás, ebből még maximum mintegy 2 centiméter hó hullhat. Az esti órákig a középső országrészben és az északkeleti határ közelében még lehet mérsékelt hóátfúvás.

Szinte minden vonat menetrend szerint elindult szombat reggel, az országban jelentősebb késések és fennakadások nincsenek a vasúti közlekedésben - közölte a Mávinform szombat reggel. A hóborította területeken és a hóátfúvások körzetében váltóállítási problémák, műszaki hibák előfordulhatnak, ezért egyes vonatok késhetnek.
A reggeli időszakban Nyíregyháza és Záhony között néhány vonat 20-30 perces késéssel közlekedik, és a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonal Nagyszentjános és Ács közötti szakaszán lehet 10-20 perccel hosszabb a menetidő. Ezen a vonalon hajnalban három járatot törölt a vasúttársaság. A Kaposvár-Siófok vonalon a hótorlaszok miatt nem közlekednek a vonatok a pálya felszabadításáig.
Éjszaka ötszáz hómunkás dolgozott a vasúti pályákon. Éjszaka a nagyobb vidéki állomásokat nem zárta be a MÁV, hogy a fagyok miatt betérőknek melegedőhelyet biztosíthasson. A Keleti pályaudvarra három hálókocsit állított be a MÁV-Start.  

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.