BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A BUX visszatesztelheti a 200 napos mozgóátlagot

A jó Alcoa gyorsjelentésnek és a kedvező kínai inflációs adatnak köszönhetően jó hangulat bontakozott ki a nemzetközi börzéken, ami a hazai piacra is átragadt – írják az Erste elemzői.

A kisebb napon belüli megingásoktól eltekintve zárásig kitartott a vételi kedv, így a régiós mezőnyben is dobogós helyen végzett a BUX. Egyértelműen az OTP segítette a hazai piac emelkedését, a 4 százalék feletti mozgásával az európai bankpapírok közül is kiugró teljesítményt ért el.

Az elmúlt napokban már többször említettük, hogy a BUX visszatesztelheti a 200 napos mozgóátlagot 18.300 pontnál. Ez tegnap meg is történt, a kérdés most az, hogy sikerül-e ezt az ellenállást legyőznie a BUX-nak, mert ha igen, akkor a tegnapi rövidtávú trendfordulós jelzés megerősítést nyerne, ami pedig további vevőket hozhatna a piacra. A reggeli hangulat alapján ma folytatódhat az emelkedés.

USA:

- Alapvetően jó hangulatban telt a kereskedés a tengerentúlon, bár a nap első felében látott hegymenet záráshoz közeledve megtorpant, de még így is bőven pluszban zártak az indexek (Dow 0,41 százalék, Nasdaq 0,49 százalék, S&P500 0,38 százalék).
- Makroadatok hiányában a gyorsjelentési szezon kezdetére koncentráltak a befektetők, amely alapvetően pozitívan indult, bár az Alcoa nem mutatott érdemi elmozdulást a tegnapi kereskedésben.
- A legjobban a technológiai szektor teljesített tegnap, a Microsoft és az Intel részvényei is 3 százalék feletti pluszban zárták a kereskedést.
- Obama ma hozza nyilvánosságra a 2014. évi költségvetési tervezetet.
- A Fed ma publikálja legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét, amiben képet kapunk az FOMC tagjainak QE3-mal kapcsolatos álláspontjáról.

Európa:

- A nyugat-európai piacok vegyes teljesítménnyel zártak tegnap, a német piac rontotta el a hangulatot (FTSE100 0,57 százalék, DAX -0,32 százalék, CAC40 0,12 százalék).

Olaj, arany:

- Az arany 1.587 dollárig emelkedett ma reggel, a kismértékű emelkedést a Goldman Sachs negatív kommentjei sem tudták megtörni. A brókerház 1.450 dolláros árat vár az év végére.
- Az amerikai WTI olaj kismértékben esett 93,8 dollárra, mivel a piac a készletek további emelkedésére számít.

Devizák:

- A forint továbbra is stabil, bár tegnap kissé gyengült az euróval szemben. Az árfolyam 296,48-ról 297,18-ig emelkedett, de továbbra is a 297,5-ös szint alatt helyezkedik el.
- Az euró tovább folytatta az erősödést a dollárral szemben. Az árfolyam áttörte, sőt el is rugaszkodott az 1,3-as szintről. Az EUR/USD árfolyama a nyitó 1,3008-ról zárásra 1,3083-ig emelkedett.

Távol-Kelet:

- A Nikkei 0,69 százalékot, emelkedett, a Hang Seng értéke változatlan maradt, míg a Shanghai index értéke 0,44 százalékot csökkent.
- Kínában az import nagysága a várt 6,0 százalék helyett 14,1 százalékkal növekedett, miközben az export a várt 11,7 százalék helyett „csak” 10 százalékkal növekedett. Úgy látszik a kínai kormányzati intézkedések megtették hatásukat és a belső fogyasztás kezd felpörögni, de a külső kereslet gyengének mutatkozik.
- Dél-Koreában a munkanélküliség 3,2 százalék lett a várt 3,3 százalékkal szemben.

Határidős piacok: A határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Vállalati hírek

- A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nem hosszabbítja meg automatikusan a lejáró frekvenciahasználati jogosultságokat. A Magyar Telekom 1.800 MHz-es frekvenciája 2014 októberében, a 900 MHz-es frekvenciája pedig 2016 májusában jár le. Jövő októberben jár le a Vodafone és a Telenor frekvenciahasználati joga is. Úgy tűnik, hogy az állam úgy szeretné növelni bevételeit, hogy legalább egy frekvencia esetében új tendert ír ki. Ugyanakkor szabaddá válik a 800 Mhz-es frekvencia, hiszen jövő évtől a földi TV sugárzást felváltja a digitális. Úgy véljük, hogy a rendelkezésre álló frekvenciák 3 mobilszolgáltatónak még elegendőek, de négynek már nem. A hír kedvezőtlenül érintheti a Magyar Telekom cash-flowját, de ennek egy része már tegnap beárazódott.

- Major Csaba váltja Albrech Ottót a PannErgy leány Geotermikus Erőművek Zrt igazgatóságában. A hír nem lesz hatással a PannErgy árfolyamára.

- Az E-Star közgyűlési dokumentumai között közzétette 2012-es számait. A cég tavaly 13,3 millió euró veszteséget ért el szemben a 2011-es 10,8 millió eurós mínusszal. A veszteség miatt 0,78 millió euróra csökkent a saját tőke, míg a lengyel operációnak köszönhetően a kisebbségi részesedés 2,36 millió euróról 2,69 millió euróra nőtt. A cég április 30-án tartja közgyűlését, ahol döntenek a tőkeemelésről (50 millió új részvény kibocsátásáról). Jelentős változások várhatók az igazgatóságban is, hiszen a hitelezők is delegálnak majd igazgatósági tagokat.
Tegnap a portfolio.hu interjút közölt Soós Csabával, a cég alapítójával. A cégvezető elmondta, hogy a kibocsátandó 50 millió új részvényből 20 millió darab a leányokhoz kerül, majd ezeket bevonják, így praktikusan 30 milliós új kibocsátásról beszélhetünk. Soós Csaba visszavonul a napi vezetői teendőktől, de aktív igazgatósági tagként továbbra is jelen kíván lenni a cég életében. Ez a lépés kissé meglepő, de a piac számított rá.

- A BMW csoport történelme során még sosem adott el annyi gépjárművet egy hónap alatt, mint márciusban. A cég összesen 191.269 darab BMW, Mini és Rolls-Royce modellt tudott értékesíteni az elmúlt hónapban, 3%-kal felülmúlva a tavaly márciusi eladási adatokat. Az év első három hónapja is rekord eladási adatokat hozott, 5,3%-kal 448.200 darabra nőtt az értékesítés.

- A Daimler éves közgyűlése döntött a részvényenkénti 2,2 eurós osztalék kifizetéséről (40%-os osztalékfizetési ráta) és egyúttal elindítják a társaság eddigi legnagyobb növekedési programját. A hatékonysági program eredményeként 2014-ig 4 milliárd eurós megtakarítást terveznek elérni. Csoport szinten 9%-os éves növekedést várnak, ezen belül 10%-os növekedést remélnek a Mercedes személyautóktól.

- A Morgan Stanley alulsúlyozásról egyelő súlyozásra minősítette fel az E.ON részvényeit, a célárfolyamot pedig 11 euróról 15 euróra emelte.

- A Fiat tegnap tartotta éves közgyűlését. Ezen a vállalat vezetői elmondták, hogy nem tervezik további gyárak bezárását és a munkaerő megtartására törekszenek. A Chrysler felvásárlási árával kapcsolatos bírósági döntésre a második negyedévben számít a társaság. A felvásárlási tranzakció végrehajtásához nem készülnek tőkeemelésre, azt a rendelkezésre álló forrásokból fogják megvalósítani, ennek érdekében a Fiat jelentős mennyiségű készpénzzel rendelkezik és az eszközök jelentős részét a pénz jellegű eszközök alkotják. A Fiat az idei évi terveket április végén fogja frissíteni az első negyedéves eredményének közzétételével együtt. A Fiat csoporthoz tartozó Maserati új modellt mutatott be tegnap Ghilbi néven. Ez méretben kisebb és várhatóan olcsóbb is lesz, mint az eddigi Maserati modellek, így szélesebb kör számára is elérhető lehet és ezzel némileg akár a német prémium márkáknak is konkurenciát jelenthet majd az autó és így új szegmensbe léphet be. A luxusautó szegmens eddig is jól teljesített az autóipar egészénél és a Fiaton belül is, így az új szegmens megcélzása kifizetődő lehet a vállalat számára. A szintén Fiat érdekeltségébe tartozó Chrysler 139 ezer autót kénytelen visszahívni.

- A Lufthansa bejelentette, hogy az év végéig 50 darab Airbus vagy Boeing repülőgép vásárlását tervezi.

- A Siemens vezérigazgatója, Peter Löscher interjút adott a Handelsblatt-nak, ahol azt mondta, hogy 2014-ig 12%-ra szeretnék növelni a profit marzsot. Sok szakértő fellendülést vár a gazdaságban az év második felében, de a vezérigazgató ezzel egyelőre nem ért egyet. A cég első embere 2013-ban az árbevétel stagnálására számít, és csak 2014-től vár moderált növekedést.

- A Telefonica korábban bejelentette, hogy az adósság csökkentésének érdekében eszközök értékesítését tervezi. A mostani információk azonban már konkrétumokat is tartalmaznak. Ezek alapján a kolumbiai távközlési vállalatot IPO keretében tőzsdére vinné és részben vagy egészben értékesítené abban meglévő 70%-os részesedését. Egyúttal értékesítenék az olasz Telecom Italia-ban meglévő 10,5%-os követett részesedésüket is, melyet hat évvel ezelőtt vásároltak meg. Az adósság csökkentése és az ennek érdekében hozott intézkedések annak ellenére pozitívak, hogy a Telefonica 2007-ben lényegesen magasabb áron vásárolt részesedést a Telecom Italia-ban.

- A Thyssenkrupp, a Voestalpine és az ArcelorMittal 1998 óta rögzíthette a gépjárművekben használt acél árát a Handelsblatt szerint. Ha a gyanú beigazolódna, milliárd eurós nagyságrendű követelésekkel szembesülnének a vállalatok. A Thyssenkrupp szóvivője azonban elutasította az árrögzítés feltételezését.

Gazdasági hírek

- Orbán Viktor ma a heti rendszerességű kormányülés után fogja bejelenteni az új jegybanki alelnököt, miután Király Júlia, az egyik jelenlegi alelnök hétfőn lemondott. Az új személy megnevezése után várhatóan Király Júlia az eredeti határidő (április 22) előtt távozik posztjáról.

- Az origo.hu értesülései szerint a kormány az MNB és a PSZÁF összevonását tervezi. Újságírói megkeresésre az MNB azt válaszolta, hogy vizsgálják a nemzetközi gyakorlatokat, ahol összevont intézményre több példát is találtak. Ezek alapján a két intézmény összevonására relatíve rövid időn belül sor kerülhet, és az újonnan létrehozandó szervezetet Matolcsy György vezetheti majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.