BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem tudják, hogy ki robbantott Bostonban a maratonon

pánik Belföldi kormányellenes csoport vagy radikális iszlamisták lehetnek a merénylők – Három halott, 150 sebesült

„Az Egyesült Államok ki fogja deríteni, hogy ki és miért hajtotta végre a bostoni robbantásokat, és felelősségre fogja vonni a tetteseket" – hangoztatta Barack Obama amerikai elnök a bostoni merénylet után. Barack Obama közölte, nem tudják, hogy kik és miért követték el a robbantásokat. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint terrortámadás történt Bostonban.

A városban hétfőn két, szinte azonos idejű robbanás történt a maraton helyszínén, a cél közelében. Tűz ütött ki a JFK Könyvtárában is, de cáfolták azt, hogy az esetek között összefüggés lehet. További két házi készítésű robbanószerkezetet találtak és hatástalanítottak.

A robbantásoknak 3 halottja van, akik közül az egyik egy 8 éves gyermek, aki édesapját várta a célban. Legalább 150-en megsebesültek, közülük legalább 17-en válságos, 25-en pedig súlyos állapotban vannak, legalább tíz embernek amputálták a végtagjait. A detonációkat kukákba rejtett, házilag készített pokolgépekkel hajtották végre, amelyekbe csapácsgolyókat is tettek.

A maratonon négy magyar is részt vett, de magyar sérültekről nincs tudomás.

Az először 1897-ben megrendezett bostoni maraton a világ egyik leghíresebb futóversenye, amelyen idén mintegy 27 ezer amatőr és profi versenyző vett részt félmillió néző előtt. A futamot hagyományosan mindig április harmadik hétfőjén, a hazafiak napján tartják.

A rendőrség és a titkosszolgálatok szerint vagy egy belföldi kormányellenes csoport vagy radikális iszlamisták lehetnek a háttérben. Ezen a héten van két korábbi nagyobb merénylet évfordulója is: az 1993-as wacói ostromé és az 1995-ös oklahomai robbantásé. Az előbbi esetnek mintegy 80, az utóbbinak 170 áldozata volt. Április 15. az Egyesült Államokban az adóbevallás határideje, és az adófizetési kötelezettséget több szélsőséges csoport is ellenzi. A pakisztáni tálibok közölték, hogy nincs közük a bostoni robbantáshoz. Az Egyesült Államokban ez volt az első tömeges merénylet 2001. szeptember 11. óta.

A robbantások után a tegnap elsőként nyitó távol-keleti országok közül Japánban a részvényindexek 2 százalékkal estek, de Dél-Koreában és Ausztráliában is csökkenést regisztráltak. Az Egyesült Államokban mind a három fő részvényindex alacsonyabb kurzuson zárt. A Dow Jones index 1,8 százalékkal, a Standard and Poor's 2,3 százalékkal, a Nasdaq pedig 2,4 százalékkal esett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.