BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lát tartalékot az Erste Lakástakarék

Az Erste Lakástakarék Zrt. bőven a terv feletti értékesítést produkált 2012-ben és ez a dinamika 2013 első negyedévében is tovább folytatódott – nyilatkozta lapunknak Ungvári Krisztián elnök-vezérigazgató.

– Új leánycéget alapítani bátor cselekedet a mai pénzügyi szolgáltatói piacon. Az Erste Lakástakarék számára hogyan alakult az első teljes üzleti év, és ez mennyire állt összhangban a tervekkel?

– Hozzávetőlegesen 50 milliárd forint összegben kötöttünk új szerződéseket 2012-ben, amely lényegesen – közel 30 százalékkal – jobb, mint amit terveztünk. Ezzel a 2012-ben Magyarországon kötött új szerződésekből mintegy 10%-kal részesedett az Erste Lakástakarék. A szerződések legnagyobb része az ideális összegre szól, vagyis az ügyfelek többsége vállalta a havi 20 ezer forintos megtakarítást. Ezzel együtt még bőven látok tartalékot a piacon, és az idei évvel kapcsolatban is bizakodó vagyok.

– Melyek azok a célkitűzések, amelyek bejöttek az induláskor, és melyek, amik nem vagy kevésbé?

– A terveinkben nem nagyon szerepelt olyan elem, amelyet ne teljesítettünk volna, vagy ne szárnyaltunk volna túl: igaz ez a szerződéses összegre és az átlagos futamidőre is. Viszont maga a piac nem bővült annyira, mint vártuk, hiszen az új szerződések száma stagnált vagy csökkent egy kicsit a hazai piacon, és a 12 százalék környéki penetrációban sem történt még elmozdulás. Ez annak ellenére történt így, hogy a lakástakarék-konstrukció nagyon komoly előnyökkel jár az ügyfeleknek is, és az elmúlt években komoly mértékű halasztott kereslet halmozódott fel a lakáspiacon.

– Idén változhat a helyzet?

– Ezt még korai volna kijelenteni, de bizakodóak vagyunk.

A magyarországi lakáspiacot az idén is a felújítások és a használt lakás adásvételek mozgatják majd, amelyekhez a lakás-takarékpénztári konstrukciók ideális segítséget jelentenek.

– A lakás-takarékpénztári konstrukció azok közé tartozik, amelyet fiókban nehéz eladni – legalábbis a piacon ezt lehet hallani. Az Erstének viszont gondolom, itt is sokat jelent a saját hálózata.

– Meg kell, hogy cáfoljam a piaci vélekedéseket, hiszen az induláshoz kizárólag a fiókokat használtuk az értékesítésben, és a tavalyi új szerződésekből is bő 80 százalékot az Erste fiókokban kötöttek meg. Nem tartom tehát reálisnak a fiókkal kapcsolatos aggodalmakat: a lakás-takarékpénztári konstrukció egy nagyon jó, és az ügyfélnek is kedvező termék, így jól eladható bankfiókban és azon kívül egyaránt. Az is igaz ugyanakkor, hogy nagyon tanácsadás-intenzív a termék: bár a magyar lakossági ügyfelek többsége tudja, milyen konstrukcióról van szó, a pontos paramétereit, a felhasználás lehetőségeit nem ismeri pontosan, ezért nagyon komoly a hangsúly a jó értékesítésen.

– Az egyes módozatok közül melyeket keresik leginkább?

– A négy- és tízéves futamidő a legnépszerűbb: előbbi a minimális betéti futamidő, utóbbi a legnagyobb szerződéses összeg miatt. Tavaly – nyilvánvalóan az árfolyamgát nyomán – sok öt éves futamidejű szerződést is kötöttünk, ám nem volt akkora az érdeklődés, mint amelyre előzetesen számítottunk. Az átlag havi vállalt befizetés 14 ezer forint volt 2012-ben, amely a húszezres maximum tükrében nem rossz eredmény. Azonnali hitelt – amikor az ügyfél gyakorlatilag a szerződéskötéssel együtt már kölcsönhöz is jut – az Erste Bankkal együttműködve lakástakarékkal kombinált piaci lakáshitel, vagy államilag kamattámogatott lakáshitel formájában nyújtjuk.

– Mi lehet az a terület, ahol az átlagnál nagyobb bővülést produkálhat a piac?

– Szerintem a társasházi szerződések komoly tartalékot jelentenek a piacon. Ennek több oka van: az egyik, hogy a hitelezési boom alattépült társasházak is lassan megérnek a kisebb-nagyobb felújításra, a másik pedig, hogy az elöregedett fűtési, szigetelési rendszerek korszerűsítése a trendszerűen növekvő fűtési költségek miatt országszerte elengedhetetlenné válik.

Névjegy

Ungvári Krisztián (37) 2001-ben végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem közgazdasági karán. 1997-től 2000-ig az Első Magyar-Angol Bróker Rt. értékpapír kereskedőjeként dolgozott. 2000-ben csatlakozott az Erste Bank Befektetési Zrt.-hez, ahol a hálózati üzletágat irányította. 2007-től 2011-ig dolgozott az Erste Bank Hungary Nyrt.-nél először mint a Postai Értékesítési Igazgatóság igazgatója, majd a Partneri Értékesítési Igazgatóság igazgatójaként. Részt vett a 2011-ben piacra lépő Erste Lakástakarék megalapításában, majd igazgatóságának elnöke és vezérigazgatója lett.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.