BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pontosabb lett a közszféra korrupciós veszélytérképe

felmérés Rétvári Bence szerint jóval pontosabbá vált a közszféra korrupciós veszélyeit tartalmazó térkép az Állami Számvevőszék (ÁSZ) idei felmérése után. A közigazgatási tárca államtitkára elmondta, hogy az ÁSZ idén megismételte integritásfelmérését, és a 155 kérdésből álló elektronikus kérdőívet a korábbiakhoz képest 40 százalékkal több költségvetési szerv töltötte ki. A beérkezett több mint 1400 kérdőív válaszait a számvevőszék feltölti az általa kidolgozott térképes rendszerbe. Rétvári kiemelte, hogy az ÁSZ-nak több szervezet jelezte rendszeres együttműködési szándékát, ami lehetővé teszi a korrupciós kockázatok változásának folyamatos nyomon követését.

Az integritástanácsadók kijelölésével szervezeti szinten is megjelentek a jó működésért felelős tanácsadók, a kormánytisztviselői hivatásetikai kódex elfogadásával pedig a kormánytisztviselők és a velük kapcsolatba kerülő állampolgárok, vállalkozások számára is világosabbá váltak a munkavégzése vonatkozó követelmények.

A Közbeszerzési Hatóság közbeszerzési etikai kódexe március elsején lépett hatályba. A kifejezetten a közbeszerzési területre érvényes etikai kódex célja iránymutatást adni a közbeszerzési eljárások részvevőinek arról, hogy a közbeszerzési eljárások során miként tanúsíthatnak etikus magatartást – mondta az államtitkár. Szólt arról is, hogy a rendőrség akciótervet készített. A július 1-én hatályba lépett norma meghatározza a rendőri korrupciós cselekmény fogalmát, a korrupció megelőzésével kapcsolatos feladatok típusait és azok kötelezettjeit, illetve az együttműködő állami partnereket. A rendőrség nagyszámú a rendőrség személyi állománya erkölcsi morálját megerősítő programot kezdeményezett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.