BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágulhat a kgfb

Az újságokban már nem hirdetik meg az idén a díjaikat a biztosítók. A szakemberek szerint az újrakötőkkel együtt sem lesz félmillió váltó, a díjak pedig lehet, hogy emelkedni fognak.

Jövő hét végén startol a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány, vagyis az, ami mostanra maradt belőle. A korábbi évekhez képest ugyanis egyre kevesebb autóst érdemes a biztosítóknak megszólítaniuk. A Független Biztosítási Alkuszok Szövetségének (FBAMSZ) becslése szerint a hazai járművek 55-60 százaléka lehet érintett még a kampányban, ennyi autónál fordul a kgfb január 1-jén. Elvileg tehát kétmillió szerződést is újra lehetne kötni egy másik biztosítónál az év utolsó két hónapjában, gyakorlatilag viszont a szövetség szerint mindössze 300 ezer váltó lesz, emellett 140-170 ezren lehetnek majd olyanok, akik a jelenlegi cégnél felmondva kötik újra ugyanott a kötelezőt.

A lapunk által megkérdezett biztosítók sem számítanak olyan erős kampányra, mint az elmúlt években, amikor az egymilliót is meghaladta a váltók száma. Flamich Gábor, a Signal főosztályvezetője szerint maximum félmillió váltó lesz, a díjak közötti különbség ugyanis csökkenni fog, néhány száz forint miatt pedig nem mindenki vállalja a váltással járó procedúrát. Az Aegon szerint is maximum 500-600 ezer autós válthat. A Köbénél ennél is kevesebb, csak 300-350 ezer valódi, és az újrakötőkkel együtt is összesen 400-420 ezer váltóra számítanak. A Genertelnél szintén 400-450 ezer körül becslik ezt a számot.

A díjak alakulása a kampány egyik legfontosabb kérdése. Ezek 2007 óta folyamatosan csökkennek, és bár már évek óta vannak olyan piaci szereplők, amelyek úgy vélik, megáll a díjak zsugorodása, ez sosem történt meg. Nem csoda, hogy az idén már a legtöbben óvatosan fogalmaznak ezzel kapcsolatban, de így is egyre többen vannak, akik emelkedésre, vagy legalábbis stagnálásra számítanak a piacon. A legdurvább emelésre a Biztosítás.hu számít, az alkuszportál szerint tízből kilenc biztosító tervez díjemelést. A cégek már év közben is sokat drágítottak, a tavalyi kampányban tapasztalt 11 ezer forintos átlagdíj februárban már megközelítette a 19 ezer forintot, mostanra pedig 23 ezer forint fölött jár.

A konkurens Netrisk sem számít díjcsökkenésre, szerintük az átlagdíj 12-13 ezer forint között alakul majd, ez valamivel magasabb a tavalyinál. A PBA Biztosítási Alkusz ezzel ellentétes véleményen van. Szerintük az idén is lehet még akár 5 százalékos árcsökkenés is, mivel a biztosítók nem hagyják majd ki az intenzív kgfb-kötési időszakot, és kampányolnak majd.

Maguk a biztosítók persze csak az utolsó pillanatban terítik majd ki a kártyáikat. Az idén még a nyomdák sem tudják majd meg egy nappal korábban a díjakat, hiszen az újságokban már nem kell közzétenni a tarifákat, csak a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Biztosítók Szövetségének internetes oldalán, illetve saját honlapjukon kell publikálni azokat. Flamich Gábor szerint az évközi tarifákhoz képest csökkenni fognak a díjak, de a tavalyi kampányhoz képest már stagnálás vagy áremelkedés várható. Hasonlóan vélekedik a K&H Biztosító is, és Papp Lászlóné, az Aegon gépjármű-biztosítási üzletágának igazgatója is.

A korábban nagyon olcsónak számító Köbe szerint sincs már tér a további díjcsökkenésre. Ennek egyik oka a biztosító szerint a jövőre az ideinél gyorsabban növő GDP, ami a gépjárműhasználatra is hatással lesz, és a kárgyakoriságot is fokozza majd. A Genertel szerint sincs realitása a díjcsökkenésnek, sőt ők 5 százalékos díjemelkedésre számítanak. Az azonos cégcsoportba tartozó Generali szerint ugyanakkor még mindig akadhat olyan biztosító, amelyik az ügyfélszerzési célokat előtérbe helyezve irreálisan alacsony díjakkal jön majd elő.

Fontos határidők az autósoknak

Az „akciós” kampányos kgfb-díjak azokat az autósokat érintik, akik 2010 januárja előtt vásároltak autót, a többiek ugyanis év közben válthatnak csak biztosítót.

A január 1-jei évfordulósok továbbra is december 31-ig mondhatják fel a régi biztosítónál a szerződésüket, és az év végéig kell megkötniük az új céggel a szerződést. Az első díjrészletnek március 1-ig kell beérkeznie a biztosítóhoz. Ha ez nem történik meg, a biztosítónak törvényi kötelessége megszüntetni a szerződést.

A január 1-jei évfordulósok továbbra is december 31-ig mondhatják fel a régi biztosítónál a szerződésüket, és az év végéig kell megkötniük az új céggel a szerződést. Az első díjrészletnek március 1-ig kell beérkeznie a biztosítóhoz. Ha ez nem történik meg, a biztosítónak törvényi kötelessége megszüntetni a szerződést. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.