BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megússza a tiltást a mentolos cigi?

Az Európai Parlament (EP) újabb, cigarettával kapcsolatos szigorítást vezet be a fiatalok védelmének érdekében. Az új szabályozást a cigarettagyártók lobbizása előzte meg, mivel az új szabályoknál jóval szigorúbbakat akartak bevezetni.

Kedden 620 igen szavazattal elfogadta az EP a dohánytermékekről szóló új irányelvet, amely csak akkor lesz hatályos, ha a tagállamok minisztereit tömörítő tanács is elfogadja. A brüsszeli bizottság először az ízesített (mentolos), valamint a vékony cigaretták betiltását javasolta.

Ezen kívül felvetették javaslatként a cigarettásdobozokon látható egészségügyi figyelmeztetések méretének növelését, annyira, hogy azok a doboz elülső és hátoldalát 75 százalékban borítsák be.   Végül csak 65 százalékban borítja majd be a dobozt, az elektromos cigarettát pedig nem minősítik gyógyászati terméknek.

A gyártók tovább gyárthatják a vékony cigarettákat, és az ízesített cigaretták közül a mentolos forgalmazását sem tiltják be a javaslat ellenére. A képviselők nem a mentol káros hatásait vitatták, hanem az ízét, mert álláspontjuk szerint a mentol miatt sokkal több fiatal szokik rá a dohányzásra. Jelenleg a Philip Morris International birtokában van a mentolos cigaretta-piac legnagyobb része.

Az elektromos cigarettákat viszont csak akkor kell gyógyszerként engedélyeztetni, ha gyógyhatást vagy könnyebb leszokást ígérnek.

Ha a Tanács is elfogadja az irányelvet, akkor a tagállamoknak azt követően másfél évük lesz, hogy átültessék a rendelkezéseket belső jogrendjükbe. Az ízesítők, adalékanyagok területén 36 hónapjuk lesz, hogy rendelkezzenek a tilalomról, a mentolos cigarettákat pedig további öt éven belül kell eltüntetniük a polcokról.

2002 és 2012 között 40 százalékról 28 százalékra csökkent a dohányosok aránya az EU-ban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.