BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oldalazik a forint árfolyama

Nagyrészt oldalazó mozgásokat végzett tegnap az EURHUF, ma reggel egyelőre kisebb gyengülés látszik. A technikai kép nem igazán változott. A 200 napos mozgóátlag áttörése egyelőre nem tűnik túl meggyőzőnek, ma akár vissza is szúrhat e szint fölé az árfolyam. Lefelé 294-nél, azt követően 290-292 forint körül látszanak fontosabb támaszszintek, írják az Erste elemzői.

Oldalazó mozgások látszottak tegnap a forint piacán tegnap, és a régiós devizák sem mutattak érdemi elmozdulást. Úgy tűnik, általános kivárás van a piacokon. Az amerikai politika mizéria továbbra sem hat érdemben a kurzusra, persze a Fed eszközvásárlások változatlansága továbbra is támogató hatással bír. Ez utóbbi kapcsán a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének ma este esedékes jegyzőkönyvéből tudhatunk meg esetlegesen újabb információkat. Az MNB szeptember végi kamat-meghatározó ülésének rövidített jegyzőkönyve pedig ma délután esedékes, amiből kiderülhet, hogy van-e megosztottság a monetáris tanácstagok között a kamatcsökkentések további ütemére vonatkozóan. 

A tegnapi 3 hónapos DKJ aukción a maximális hozam 3,44 százalék lett. 140 Mrd forintot meghaladó kereslet mellett az adósságkezelő az eredetileg tervezettnek megfelelően 40 Mrd forintot bocsátott ki a papírból. Az állampapírok másodpiacán csökkentek a referenciahozamok. A kötvények esetében 6-8bp-al kerültek lejjebb a szintek.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon nem történt érdemi elmozdulás az EURUSD árfolyamában, 1,3581-ről 1,3573-ig csökkent a kurzus. Az árfolyamot továbbra is az amerikai költségvetéssel és adósságplafonnal kapcsolatos aggodalmak mozgatják. Az amerikai részvénypiacon is érződik a feszültség, az indexek tegnap is eséssel zárták a kereskedést (Dow -1,07 százalék, Nasdaq -2 százalék, S&P500 -1,26 százalék). A nyugat-európai börzék is rossz hangulatban zárták a tegnapi kereskedést (FTSE100 -1,11 százalék, DAX -0,41 százalék, CAC40 -0,76 százalék). Ázsiában a Hang Seng 0,6 százalékot csökkent, miközben a Nikkei 1 százalékot, a Shanghai index pedig 0,2 százalékot emelkedett. Az árupiacon a kőolaj árfolyama emelkedéssel zárta a tegnapi kereskedést, 103,1 dollárról 103,6-ig emelkedett a kurzus. Napok óta oldalazás látható a 102,9 és 104,2 dollár közötti sávban. Az arany nem mozgott sokat tegnap, 1.320 dolláros zárást és minimális csökkenést láthattunk. A reggeli kereskedésben 1.318 dollárig csökkent a kurzus. Az USA határidős piacain pozitív, míg a többi vezető piacon negatív hangulat uralkodik.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Közeledik az október 17-i határidő az USA-ban, a politikusok azonban továbbra sem jutottak egyezségre az adósságplafon megemeléséről, ráadásul biztató jelek sincsenek. Obama sajtótájékoztatót tartott, ahol kifejtette, hogy egy csőd óriási pusztítást végezne, és a republikánusok által javasolt költségvetési reformról pedig csak akkor tárgyalná az amerikai elnök, ha a republikánusok feltétel nélkül támogatják az adósságplafon megemelését. A republikánusok azt javasolták, hogy jöjjön létre egy bizottság, amely a költségvetéssel és az adósságplafonnal kapcsolatban kidolgoz egy átfogó megállapodást, Obama azonban ezt elutasította.

Obama ma fogja bejelenteni a Fed elnök, Ben Bernanke utódját. A Fehér Ház tájékoztatása szerint Janet Yellen fogja váltani a jelenlegi elnököt. A bejelentés hazai idő szerint este 9-kor várható.
 
Az IMF csökkentette a világgazdaság idei és jövő évi növekedési előrejelzését. Idén 2,9 százalékkal, jövőre pedig 3,6 százalékkal bővülhet a világgazdaság az IMF szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.