BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Történelmi csúcsokat ostromolnak az amerikai tőzsdék

Megnyugodtak a befektetők, még 5-10 százalékot emelkedhetnek a részvények a tengerentúlon.


Ismét történelmi csúcsok felé tartanak az amerikai tőzsdeindexek, miután az amerikai kongresszusnak sikerült megegyeznie, és véget ért a kormányzati leállás az Egyesült Államokban. A Bloomberg tudósítása szerint ennek hatására két éve nem látott tempóban emelkednek a részvényárfolyamok. A New York-i tőzsde S&P 500 indexe a múlt pénteken 1745,31 pontig emelkedett napközben, ami történelmi csúcsnak számít, akárcsak az index 1744,5 pontos záró értéke.

A Dow Jones Industrial is sokat emelkedett a múlt héten, az idén felállítot historikus csúcsot viszont nem érte el. A főleg technológiai részvényeket tartó Nasdaq viszont a technológiai lufi kidurranása, vagyis 2000 óta nem látott csúcsot döntve 3914,28 ponton fejezte be a múlt hetet. Ebben egyébként komoly szerepet játszhatott a Google, amely gyorsjelentésének közzététele után 13,8 százalékot emelkedett, és árfolyama átlépte az 1000 dolláros lélektani határt.

Az amerikai indexek hatalmas ralin vannak túl az idén. Az S&P 500 24,4, a Dow Jones csaknem 20, a Nasdaq pedig 31 százalékot emelkedett január óta. Ráadásul az árfolyamok a szakemberek szerint tovább nőhetnek. „Még 5-10 százalékot emelkedhet az amerikai piac a következő 12 hónapban” – mondta lapunknak Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.

A befektetők figyelme most ismét a tőzsdei cégek eredményeire irányul majd – írja a Bloomberg. Az amerikai piacon a következő két hét lesz a legsűrűbb a gyorsjelentések szempontjából, az S&P 500 tagjai közül 260 ekkor tervezi közzétenni harmadik negyedéves eredményeit. A vállalati gyorsjelentések pedig lendületet adhatnak a tőzsdéknek – állítja Czachesz Gábor. A befektetőknek nincs okuk azt feltételezni, hogy rossz negyedéves eredményeket publikálnak majd a cégek, a profitmarzsok ugyanis magasak, és nincs is olyan tényező, ami szűkíthetné ezeket – állítja a szakember. A nyersanyagárak alacsonyak, a munkanélküliség pedig még mindig nem elég alacsony ahhoz, hogy komoly mértékben drágítsa a munkaerő költségét. A feszesen gazdálkodó cégek így jó eredményeket tudnak elérni.

A tőzsdék emelkedésével párhuzamosan a részvények árfolyam-ingadozását mérő, a „félelem indexének” is tartott VIX nagyot esett a múlt héten, október 15. óta 30 százalékot esett az értéke. Ennek ellenére a szakemberek úgy vélik, a további árfolyam-emelkedések közben nem árt a korábbinál nagyobb volatilitásra is felkészülni a tengerentúli piacokon. A politikai bizonytalanság ugyanis benn maradt a rendszerben, a legfontosabb probléma ezen belül az, hogy a jövő év végéig meg kell állapodniuk a képviselőknek az adósságplafon megemelésében. Vélhetően egyébként ez a bizonytalansági faktor volt az, ami miatt a Fed is felülbírálta a májusi ígéretét, és mégsem kezdett bele a tervezett szigorításba.

Az adósságplafon megemelése lehet az egyik fő témája a 2014-es időközi választásoknak is, amelyek során 435 alsóházi képviselőt és 33 szenátort választhatnak meg. A jelenlegi elnöknek, Barack Obamának nyilván jól jönne, ha az alsóházban a demokraták kerülnének többségbe, a rövidtávú politikai céloknak pedig áldozatul eshetnek a hosszú távú törekvések – mondja Czachesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.