BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most már biztos: 100 ezer felett lesz a minimálbér

A kormány megkezdte a tárgyalásokat a minimálbérről, amely jövőre meg fogja haladni a 100 ezer forintot – mondta a foglalkoztatásért felelős államtitkár sajtótájékoztatón, kedden Budapesten. Czomba Sándor hozzátette: a bértárgyalások – amelyeket a munkáltatókkal és a munkavállalókkal folytatnak – legkésőbb december elejéig lezárulnak.

A különböző szakszervezeti tömörülések korábban először 5 százalék feletti, majd 4,5 százalékos béremelési javaslatokkal álltak elő, mondván: az elmúlt évek reálbér-csökkenése indokolja az inflációt meghaladó mértékű béremelést. A munkavállalói oldal jelenleg egységesen 5,4 százalékos növelést szeretne elérni.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára korábban lapunknak tett nyilatkozatában óvott az „elhamarkodott” döntéstől, „amely miatt esetleg emberek kerülhetnek az utcára”. Dávid Ferenc ugyanakkor kifejtette: a VOSZ álláspontja szerint a soron következő tárgyalásokon az inflációkövető emelésig „biztosan el lehet menni”. A jelenleg a jövő évre prognosztizált inflációs mérték 2,4 százaléknyi. Ha tehát a felek a következő tárgyalásokon csak ennyiben tudnának megegyezni, akkor is átlépné a minimálbér összege jövőre a 100 ezer forintot.

A tavalyi minimálbér-emelés kapcsán az állam a tizenegy leginkább veszélyeztetett ágazat munkaadói számára kompenzálta a bérnövelés költségeit. Az állami támogatás 10 milliárdos keretének azonban csak negyedét használták ki az igénylők.

A minimálbér nettó összege jelenleg 64 190 forint, amely 5,3 százalékos növekedést jelent a tavalyihoz képest. 2012-ben azonban a bruttó legkisebb bér 19,2 százalékkal nőtt, ám az adóváltozások miatt a nettó csupán 0,5 százalékkal, akkor 60 195 forint lett a minimálbér.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.