BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szigorúbb lesz az Európai Bankfelügyelet a gyenge bankokkal szemben

A jövő évre van kitűzve a stresszteszt az európai bankok részére, és ezek kemények lesznek. Az illetékes Európai Bankfelügyelet (EBA) már bejelentette, hogy a "vizsgálatokat sokkal pontosabban végzi majd, mint eddig."

"Meg vagyok arról győződve, hogy Európában eddig túl kevés bankot számoltak fel, és tűnt el emiatt a piacról" - hangoztatta Andrea Enria, az illetékes hatóság elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lapnak nyilatkozva. "A kormányok ugyanis hajlamosak voltak arra, hogy a saját nemzeti bankjaikat a piacon tartsák, ez pedig lelassította a javítási folyamatot" - mondta Enria. Különösen kritikusan szemléli az Európai Bankfelügyelet főnöke a nagy különbségeket, amelyek a bankok mérlegkészitése során az államkölcsönöre vonatkozóan mutatkoznak. "Ez pedig nem megy. Egységes és konzervatív értékelésekhez fogunk ragaszhkodni a stresszteszt során" - hangoztatta a FAZ-nak Enria.

Bírálattal illette továbbá azt is, hogy hiányzik egy közös európai felszámolási alap a gyengélkedő pénzintézetek részére. Az EBA egyébként az Európára kiterjedő legkeményebb tesztet 2014-ben az Európai Központi Bankkal közösen végzi majd. A cél annak felderítése, hogy a mentési intézkedések eredményeként a pénzintézetek mennyire stabilak. Elégséges pénzt tettek-e félre azért, hogy fedezzék a hitelezési veszteségeket, és vajon azok a biztosítékok, amelyeket a bankok elfogadtak a hitelnyújtáshoz, és a bonyolult pénzügyi instrumentumok helyesen vannak-e értékelve a banki mérlegekben. A Der Spiegel szerint csupán annak bejelentése, hogy az euróövezetben 124 bank mérlegét vizsgálják meg - közülük 24 németországi bankét - az ágazatot izgalomba hozta. Amikor a tervek egy hónappal ezelőtt ismertté váltak, az egész euróövezetben estek a bankrészvények kurzusai.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.