BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Költségvetés: a frekvenciadíjak segítik a hiánycél tartását

ÁHT Az év utolsó előtti hónapjában 11,3 milliárd forintos hiány alakult ki az államháztartás központi alrendszerében – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Sokan arra számíthattak, hogy nagyobb hiányt láthatunk majd a novemberi adatokban, hiszen ebben a hónapban nem jellemző a többlet, ám a gazdasági tárca nem lepődött meg. Az NGM szerint teljesülni fog a 3 százalék alatti hiánycél.

Az államháztartás alrendszerében 195,5 milliárdos volt a többlet, amit a TB-alapok 183,3 milliárdos hiánya csaknem teljesen elvitt. Az elkülönített állami alapok 1 milliárdnál kisebb deficittel zártak. November végéig összesen 876,3 milliárd forintnyi deficitet halmozott fel az állam, ami a sokszorosan módosított hiánycél 77 százaléka. Ugyanakkor továbbra is a korábban tervezett hiánycél (879,8 milliárd forint) körül ingadozik a deficit.

A novemberi kedvező adat mögött elsősorban az állhat, hogy a mobilszolgáltatók befizették a frekvenciahasználat díját, ami 100 milliárd forint körüli összeg. Az NGM tájékoztatása szerint a tavalyinál több pénz érkezett áfából, személyi jövedelemadóból, és a bankoktól is, akik különadót fizettek.

A kiadások is nőttek tavalyhoz képest. Mivel az állam fizeti az egészségügyi dolgozók és a tanárok fizetését is, ez növeli a hiányt. „Meghaladták az előző évi kifizetéseket többek között a vasúti és közúti közlekedési támogatások, lakásépítési támogatások és az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások is” – írta az NGM.

Az év utolsó hónapjában akár nagy hiányt is mutathat a költségvetés, hiszen a legutóbb módosított, 1 125 milliárdos hiánycélhoz képest 250 milliárddal jobban áll a büdzsé. Ám akár a takarékszövetkezetek integrációjának költsége (135,5 milliárd), az MVM 71 milliárdos feltőkésítése, és a Molnak visszajuttatott 35 milliárd is növelheti a hiányt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.