BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Enyhébb lett a KAP

Az eredeti elképzelésekhez képest számos változás történt a Közös Agrárpolitika (KAP) új rendszerében. A módosulásoknak elsősorban maguk a termelők örülhetnek.

Magyarország részesedése a KAP forrásaiból összességében az előző időszakhoz - azaz a 2013-ban véget ért hétéves ciklushoz - képest 2,4 százalékról 2014-2020 között 3,2 százalékra emelkedik. Így 2014-2020 között 12,3 milliárd euró áll rendelkezésre agrár- és vidékfejlesztési célokra, szemben a korábbi időszak összességében 10,4 milliárd eurót kitevő forrásával szemben. "A torta kisebb lett, de Magyarország tortaszelete, tehát a támogatottsági arányunk, az növekszik" – nyilatkozta a kérdésben korábban Czerván György államtitkár.

A KAP kötelezően bevezetendő zöldítés elemében a tárgyalások alkalmával sikerült a termelők számára kedvezőbb feltételeket elérni. Eszerint a tárgyévben termesztett növények diverzifikálásában az eredeti bizottsági javaslat szerint 3 hektár felett 3 különböző növényt kellett volna termeszteni, ehelyett 10 hektár szántó felett 2 növényt, míg 30 hektár szántó felett 3 növény termesztése a feltétel. Ez alól mentesülnek azok az üzemtípusok, ahol egy vagy több követelményt automatikusan teljesítenek. (pl. biogazdaságok, döntően gyepgazdálkodással foglalkozók, egyes tanúsítási rendszerekben résztvevő gazdaságok) valamint az állandó gyepterületek. Az ökológiai célterület fenntartása (állandó kultúrával fedett területen felüli jogosult területen) csak 15 hektár szántó felett kötelező. A konkrét lista magyar szempontból több kedvező elemet is tartalmaz. (pl. lucerna, tájelemek, teraszok, kemikáliák használata nélkül termesztett energianövények, ugar).

A Közös Agrárpolitika zöldítésről szóló, vagy ahogy a szakanyagokban nevezik: „greening” komponens valóban sokat változott az eredeti, az Európai Bizottság által jegyzett javaslathoz képest. A Brüsszel által eredetileg javasolt csomag bevezette volna a már említett ökológiai fókuszterület fogalmát. Az intézkedés szerint a termelőknek a teljes összegű támogatás érdekében 2014-től ki kellett volna vonniuk a művelésből teljes gazdaságuk hét százalékát.
A mostani állás szerint az ökológiai fókuszterület nagysága hét helyett csak öt százalék lenne, legalábbis kezdetben, 2014-ben. Ezt később, 2017-ben felülvizsgálják, és ekkor felemelhetik 7 százalékra, ráadásul elismerik ezen a címen a nitrogénmegkötő növények termesztését is.

 

Braunmüller Lajos-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.