BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

KAP: átmeneti év az idei

Jelentős változásokat hoz a Közös Agrárpolitika új rendszere, de idén még – az uniós késlekedések miatt – csak átmeneti szabályok érvényesek.

Átmeneti év az idei a Közös Agrárpolitika (KAP) új rendszerében, amely ugyanakkor elegendő időt ad a mezőgazdászoknak a felkészülésre. A végrehajtási szabályok 2014 tavaszán-nyarán várhatóak. A jogszabályok Magyarországon - a többi tagállammal együtt - csak 2015-től lesznek bevezetve. Ezért 2014 még a megszokott rendszert alkalmazó, átmeneti év lesz, az elosztás új modelljét idén kell kialakítani.

A KAP kötelezően bevezetendő zöldítés elemében a tárgyalások alkalmával sikerült kedvezőbb feltételeket elérni. Eszerint a tárgyévben termesztett növények diverzifikálásában az eredeti bizottsági javaslat szerint 3 hektár felett 3 különböző növényt kellett volna termeszteni, ehelyett 10 hektár szántó felett 2 növényt, míg 30 hektár szántó felett 3 növény termesztése a feltétel.

A Közös Agrárpolitika zöldítésről szóló, vagy ahogy a szakanyagokban nevezik: „greening” komponens valóban sokat változott az eredeti, az Európai Bizottság által jegyzett javaslathoz képest. A Brüsszel által eredetileg javasolt csomag bevezette volna a már említett ökológiai fókuszterület fogalmát. Az intézkedés szerint a termelőknek a teljes összegű támogatás érdekében 2014-től ki kellett volna vonniuk a művelésből teljes gazdaságuk hét százalékát. A termelői szervezetek nyomására azonban ennek a feltételei is jelentősen enyhültek.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.