BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Inkább használt, mint ártott a fagy

Nem okozott súlyos problémákat az elmúlt napok hidegebb időjárása, sőt, több szempontból még jól is jött a mezőgazdaságnak a korábbi hónapok enyhe tele után.

A gyümölcsöknek nem ártott az elmúlt napokban bekövetkezett lehűlés és a hétvégi ónos eső - mondta el  Mártonffy Béla kedden az MTI-nek. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke elmondta: a gyümölcsösök mélynyugalmi állapota január végéig tart, és ezt nem zavarták meg a tavaly decemberi és idén januári melegebb periódusok. Szerencse, hogy a lehűlés nagy átlagban már kényszernyugalmi állapotban érte a gyümölcsfákat, amikor még nem indult meg a nedvkeringésük.

A hétvégi, rövid ideig tartó ónos eső hatását még nem mérték fel pontosan a gazdák, de az előzetes vélemények szerint jelentősebb károkat nem okozott. Egyes déli területeken lehet jelentősebb a kártétel, de országos vészhelyzet nincs - mondta.

Az elmúlt hónapok szokatlan időjárása, az enyhe tél nem kedvezett a szántóföldi növényeknek sem, igaz, itt nem a hideg, hanem a kivételesen enyhe tél jelentett problémát. Az árpát nagyon megviselte a melegebb időjárás, nagyon kellene neki a hideg, és a búza fejlődése is jóval előbbre jár a normálisnál. A szokásos viszonyoktól teljesen eltérő feltételek éreztetik majd hatásukat az idei eredményekben is. Több szakértő ezért úgy véli, igazán jó termésre már nincs esély idén.

A korábbi enyhe időjárás kedvezett a kártevőknek, amelyeket a téli fagyok szoktak gyéríteni, ezért a növényvédelmi munkákra fokozottan figyelniük kellett a gazdáknak. Az elmúlt napokban hidegebbre fordult idő némileg semlegesíthette a káros hatást a szakértők szerint.

Braunmüller Lajos-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.