BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mórmályvavirágot termeszthetnek a Herbária Zrt-nek a battonyaiak

Az Új Alapokon Közhasznú Egyesület sok egyéb tevékenység mellett a mélyszegénységben élők helyzetén is szeretne javítani Battonyán. Borsodi János elnök elmondta, korábban felmérést készítettek arra vonatkozóan, kik azok, akik szívesen bekapcsolódnának megművelhető kertjeikkel a gyógynövény-termesztésbe. Tájékoztatást kaptak arról, hogy a termeszthető növényeknek milyen a talaj- és munkaigénye. Az egyesület pályázatot nyert és van némi anyagi lehetősége a kerti projektek támogatására, koordinálására. Dolgozni akaró embereket keresnek, akiknek szándékában áll a hasznot hozó növénytermesztésbe bekapcsolódni.

A Herbária Zrt. vezérigazgatójának a személyében partnerre is találtak. Czirbus Zoltán elmondta, társaságuk több hátrányos helyzetű kistérségben próbálja fellendíteni a gyógynövények termesztésének azon típusát, amelyek a vetőmagok megfinanszírozásán kívül nem igazán kerülnek különösebb tőkebefektetésbe.

Az ilyen speciális termesztéstechnológiát igénylő növényfajok termesztése rendszerint kisebb földterületeken, esetenként házi kertekben, háztáji gazdaságokban folyik. A növényápolás és növényvédelem kemizálása csak részben megoldott, túlsúlyra jut a kézimunka, a betakarítás során pedig különösen nagy az élőmunkaigény – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Ilyen együttműködés bontakozhat ki Battonyán is, ahol a civil szervezet közreműködésével indulásként 5-10 kiskertben összesen mintegy 1-1,5 hektár mórmályvavirág termesztése történne. Az együttműködés célja az árutermelés során újra művelésbe vonni az eddig elhanyagolt állapotban található kiskerteket, munka és pénzkereseti lehetőséget biztosítva ezáltal több mélyszegénységben élő battonyai számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.