BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szlovákiában felborult a kereslet kínálat egyensúlya

Szlovákia uniós csatlakozása nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy az ottani munkapiacon felboruljon a kereslet és kínálat egyensúlya – számol be a szlovák Statisztikai Hivatal.

Szlovákia uniós csatlakozása nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy az ottani munkapiacon felboruljon a kereslet és kínálat egyensúlya – számol be a szlovák Statisztikai Hivatal.

A felmérés szerint a kivándorlás 2007-ben volt a csúcsponton, ahhoz képest ma kevesebb munkavállaló – mintegy 120 ezer – dolgozik külföldön. „A számok azt mutatják, hogy a kivándorlók számának visszaesése Szlovákiában hozzájárult a munkanélküliség csökkenéséhez. Kijelenthető, hogy elsősorban nem azok vándoroltak ki az országból, akiknek volt munkájuk, hanem azok, akiknek itthon szinte kilátástalanná vált a helyzetük. A gazdaságilag gyengébb szlovákiai régiókból sokkal többen vállaltak külföldön munkát, mint, a tehetősebb, nyugati országrészből – nyilatkozta Martin Kahanec, a Közép-európai Munkakutató Intézet vezetője.

A tanulmány rámutatott, hogy az uniós országok gazdasági helyzete jelentősen befolyásolja, hogy mennyien vándorolnak ki a régebbi tagállamokba. Míg Szlovákiából 2004-től 2007-ig a munkaképes lakosság 4 százaléka vándorolt ki elsősorban Nagy-Britanniába, addig Csehországban ez az arány csak egy százalékos volt.

Az adatok azt mutatják, hogy az unión belüli szabad munkavállalás ugyan csökkenti a munkanélküliséget, de az agyelszívás és a demográfiai helyzet romlása Szlovákiában leginkább a kivándorlással magyarázható. Az intézet vezetője szerint szükség lenne arra, hogy az elvándorlókat célzott programokkal csábítsák vissza, ennek hiányában szinte reménytelen, hogy visszatérjenek hazájukba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.