BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akciósak a hitelkártyák

Szinte minden nagyobb hitelintézet akciózik most a hitelkártyáival. Az ügyfélcsalogatás részeként készpénzt vagy utalványt adnak az ügyfeleiknek. A kamatok magasak, és csak kevesen élnek a kamatmentesség lehetőségével.

Számos bank akciózik jelenleg hitelkártyákkal, és próbálja rávenni az ügyfélkörét arra, hogy vásárlásait ilyen plasztiklapokkal bonyolítsa le. A hitelintézetek fáradozása érthető, az ingyenes készpénzfelvétel sokba kerül nekik, a betéti kártyás vásárlásokon a bankközi jutalék korlátozása miatt szintén nehéz nyereséget elérniük. A hitelkártyáknál viszont a bankközi jutalék is magasabb, emellett egyéb díjakat is fel lehet számítani, a tartozásaikat nem elég precízen fizető ügyfelektől pedig kamatot is lehet szedni.

Az éves kártyadíj elengedése már szinte alapkövetelmény az akcióknál, sok bank azonban ennél is tovább megy. Több hitelintézet próbálkozik azzal, hogy készpénzt ad az ügyfélnek, vagy kedvezményt nyújt bizonyos hitelkártyák esetében a vásárlások árából. A CIB egyik hitelkártyájánál a benzinkutakon 5 százalékos, sok más üzletben pedig 1 százalékos visszatérítést kapnak az ügyfelek, egy másik hitelkártyánál pedig akkor jár visszatérítés, ha külföldön vásárolt vele a kliens. A Budapest Bank egyik hitelkártyájával fizetve fél éven át 6 százalék kedvezmény jár a tankolás árából, egyéb vásárlásoknál pedig 2 százalék a visszatérítés. Egy másik hitelkártyánál 3 százalék a visszatérítés.

A Citinél 10-25 ezer forintnyi kedvezményt is kaphatnak az új kártyaigénylők a különböző kártyatípusoknál, ha a megfelelő helyen a megfelelő értékben vásárolnak velük a fogyasztók. A Raiffeisen ügyfelei is kaphatnak készpénzt vagy utalványt, ha sikeresen elbírálják a hitelkártya-kérelmüket. A bankok tapasztalatai szerint is azok a hitelkártyák a legkelendőbbek, amelyek pénzvisszatérítést ígérnek a vásárlások ellenértékéből. Ezek között is két típus jellemző, az egyik mindenféle vásárlás után ad vissza ez kisebb összeget, a másik bizonyos üzleti partnereknél – például benzinkutaknál – viszonylag magas visszatérítést nyújt, máshol viszont nem, vagy csak elenyésző mértékű kedvezményt kínál. Ezek a kedvezmények persze eltűnhetnek, ha az ügyfélnek kamatot kell fizetnie a vásárlások után.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint kamatozó hitelkártya-követelések átlagos kamata áprilisban meghaladta a 33,5 százalékot, és a kamatok mértéke a jegybanki alapkamat csökkenését sem igazán követte eddig. A kártyabirtokosok többsége egyébként a bankok szerint fizet kamatot, az UniCredit tapasztalatai szerint a havi költés egyenlegét a kamatmentes perióduson belül mindig visszafizetők aránya alacsony. A CIB-nél is kihasználja az ügyfélkör nagy része, hogy nem muszáj a teljes tartozást mindig visszafizetni, a Raiffeisennél viszont azt tapasztalják, egyre tudatosabban használják a hitelkártyát a kliensek. A Budapest Banknál kártyatípusonként eltérő mértékben kerülik tudatosan a kamatfizetést az ügyfelek, van olyan kártya, amelyiknél csak 10, máshol 60-70 százalék a kamatot nem fizetők aránya.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.