BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csányi: A bankszektor tőkéjének harmadát viheti el a mentőcsomag

Az OTP Bank bíróság előtt fogja bizonyítani, hogy a törvényeknek megfelelően járt el és az ügyfelekkel jóhiszemű volt a devizahitelekkel kapcsolatban, tájékoztatása pedig korrekt volt - nyilatkozta lapunknak Csányi Sándor. Az OTP elnök-vezérigazgatója bízik abban, hogy ezt majd a bíróságon is érvényesíteni tudják. A perek augusztusban kezdődnek el.

A pénzintézeteknek akár 900 milliárd forintot is vissza kell fizetniük a hitelfelvevőknek az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések miatt. Az OTP elnök-vezérigazgatója jelezte: meglepte az a döntés amit jegybank kommunikált, mely szerint tőketőrlesztésként kell elszámolni a túlfizetéseket, valamint az is, hogy a kamatot változatlannak kell tekinteni.

Csányi Sándor arra emlékeztetetett, hogy ha a kedvezményt adtak, amire volt példa az első években, akkor pénzintézeteknek nem jár vissza semmi. Viszont, ha kamatot emeltek, akkor az ügyfeleknek visszajár a pénz az induló kamathoz képest. „A bankszektor tőkéjének legalább egyharmadát viszi el a kormány intézkedése, ami gazdasági szempontból súlyos károkat fog okozni" – hangoztatta Csányi Sándor.

Úgy vélte, hogy a bankok hitelezőképesége romlani fog majd, jelenleg tartanak az eszköz felülvizsgálatok, ősszel pedig következik a stresszteszt. Az OTP vezetője szerint olyan tőkehiányok alakulhatnak majd ki, amelyeknek a pótlása nehezen lesz majd megvalósítható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.